Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хасан Адемов: Може да бъде направена по-смела крачка за размера на пенсиите

Със специализиран фонд към социалното министерство може да се генерират средства за подкрепа на хората под линията на бедност

Хасан Адемов: Може да бъде направена по-смела крачка за размера на пенсиите

Снимка: Bloomberg

Може да бъде направена по-смела крачка както за минималния, така и за максималния размер на пенсията. Това каза по БНТ Хасан Адемов, депутат от ПГ на ДПС, експерт по социална политика и бивш министър на труда и социалната политика. Коментарът е по повод предлоежнието на служебния кабинет за преизчисяванена на пенсиите от 1 октомври. 

С предлаганите от служебното правителство промени средното увеличение за един пенсионер ще бъде 64 лева. Предвидена е промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 2019 г. тя е 1,2 на сто, като се залага увеличението ѝ на 1,35 на сто. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12,5%. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3%, а социалната с 14,3%.

Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Социалната пенсия от 148 лв. става 170 лв. 

Адемов заяви, че ако максималният размер се увеличи също с 12,5%, то размерът на максималната пенсия ще стане около 1600 лв. А с много малко допълнителен ресурс минималната пенсия може да стане 350 лв.

ДПС ще направят своите предложения, след като се внесе предложението на служебния кабинет в Народното събрание.

Още по темата

Хасан Адемов е категоричен, че е е крайно време таванът на пенсиите да отпадне.

По думите му всички политически партии търсят варианти как да бъде увеличен размерът на пенсиите. "Има няколко варианта - единият е предложен от служебния кабинет, други от БСП и от Мая Манолова. Трудно можем да говорим кой е най-справедливият вариант", коментира той.

Според него вариантът на служебния кабинет е всеобхватен, но има и своите предимства, и недостатъци.

"Недостатък е тези 50 лв. добавки към пенсията да влязат като част от бюджета на ДОО. А тези 133 млн. лева месечно, които са необходими (за предложеното увеличение, бел. ред.), на практика са онези 104 млн. лева, които бяха за 50-те лв. всеки месец, плюс 34 млн. от социалното министерство за допълване на разликата между минималния размер на пенсията за стаж и възраст и линията на бедност от 369 лв. Според предложението Агенцията за социално подпомагане трябва да определи на базата на подоходен критерий кой от пенсионерите има нужда от тази допълнителна подкрепа, за да се стигне до линията на бедност", уточни депутатът от ДПС.

У нас един от големите проблеми са социалните неравенства. Според редица изследователи броят на хората, застрашени от бедност и социално изключване, са 1,660 милиона, като голяма част от тях са групата на пенсионерите.

Той е категоричен, че системата на социално осигуряване няма как да реши проблемите на бедността. Според него трябва да се включат и други системи - например социални услуги, социално подпомагане, подкрепа за хората в неравностойно положение. Адемов смята, че със специализиран фонд към социалното министерство може да се генерират средства, които да подкрепят хората под линията на бедност.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Този е единствения, който има мозък в главата от всички *** в парламента. Ако, че е турчин, човекът е точният за тази работа, да се тръгне към решаване на проблемите на социално слабите и бедните... но и на тези, които несправедливо ги режат...

Още от Икономика и политика
Стефан Янев освободи от длъжност трима зам.-министри