IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: Естествено е ДБ да подкрепи Лозан Панов

Следващият политически период в България ще бъде доминиран от коалиции, твърди съпредседателят на “Демократична България”

14:38 | 03.10.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Христо Иванов: Естествено е ДБ да подкрепи Лозан Панов

Подкрепата си за номинацията на председателя на ВКС Лозан Панов за президентските избори изрази съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Същевременно той определи като естествено кандидатурата да получи подкрепата на обединението.

„Предстои колективните органи на трите партии в коалицията да вземат решение. Съвсем естествено е такава подкрепа да бъде дадена, не бих очаквал нещо различно”, каза Иванов в интервю за предаването “Неделя 150” по БНР и добави, че „аз ще предложа да подкрепим неговата кампания”.

Той определи Панов като „човек, който наистина доказа, за разлика от много други хора, които говорят за промяна, своята способност да се съпротивлява в най-трудните моменти на досегашното управление, своята последователна способност за вземане на професионална и гражданска позиция”. 

На въпрос кой е основният съперник на Панов в президентската надпревара Христо Иванов заяви, че „основният съперник е подмяната, основният съперник е неавтентичността”. Той определи проф. Анастас Герджиков като учен с респектиращи постижения и академични позиции, но посочи, че „заявката, че той ще обединява и може да обедини, кънти на кухо”, защото „за момента той обединява единствено ГЕРБ и ДПС. В идеята, че той лично може да обедини нацията, има страшен фалш. Нацията няма нужда от човек, който да припознае за свой обединител. Ние сме разделени заради дълбок морален проблем в състоянието на българската държавност, която тъне в разруха заради корупция. А корупцията, както проф. Герджиков много добре знае, на латински означава “развала” и има морално съдържание. Без да назовеш проблема, без да кажеш, че има дългогодишно зло, което е дългогодишната ненаказана корупция, злоупотребата с власт, просто да кажеш - “Сега всички ще се обедините” - граничи с фалша”, каза Христо Иванов.

Съпредседателят на ДБ прогнозира, че следващият политически период в България ще бъде доминиран от коалиции. Изтъкна, че политиците ще трябва да търсят принципни коалиции, а не просто механични обединения.

„От тази гледна точка ние сме готови, бидейки самите ние една класическа коалиция, да отстояваме и налагаме, да бъдем гаранти за това, че в следващия парламент в крайна сметка ще стигнем до класическа коалиционна формулировка и технология на управлението, която гарантира ясна отговорност, ясно поети ангажименти и ясно гарантира обществения интерес, а не поредното плаващо мнозинство, не поредния опит на някой да каже “и магаре да вържа, ще гласувате”, каза още Иванов.

Той заяви, че при провала на опита за създаване на правителство на ИТН в 46-ото Народно събрание “Демократична България” е подходила принципно и не е предала избирателите си и пизова “всеки, който иска и очаква да партнира с “Демократична България”, да преживее факта, че няма да може едностранно да диктува номинации и да взима решения за това кого да назначава”.

“Създаването на правителство трябва да обслужва ясно заявени политически цели, които са одобрени от избирателите и да почива на избора на хора, които могат да се ползват с общественото доверие, че могат да свършат едни неща. Без тези изисквания никой да не очаква да може да си партнира с “Демократична България” - това не е въпрос на някакъв наш инат, това са правилата на представителната демокрация”, каза още Христо Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Dali
преди 2 години
естествено е Ицо Иванов да се махне от политиката и да се заеме с нещо друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
RealUser
преди 2 години
Лозан Панов не е подходяща кандидатура за президент. За прокурор - да, но за президент...ще се окаже за съжаление плюс за Радев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Лозан Панов е добра кандидатура за главен прокурор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още