IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Комисията за защита на потребителите подхваща ЕРП-тата

КЗП ще заведе колективни искове срещу дружествата, ако не променят общите условия в договорите си с потребителите

17:31 | 14.02.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И Комисията за защита на потребителите подхваща ЕРП-тата

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще заведе колективни искове към електроразпределителните дружества, ако в срок от 30 дни те не променят някои клаузи в договорите си. Това заяви председателят на комисията Веселин Златев, цитиран от Агенция „Фокус“. Той коментира, че в общите условия на договорите на дружествата с потребителите има нищожни и неравностойни клаузи.

По-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че Агенцията за държавна финансова инспекция ще извърши проверка на приватизационните договори и ценообразуването на дружествата. 

От началото на годината жалбите срещу електроразпределителните дружества са повече от 90. Те са били препратени към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но оттам отговор до този момент не е получаван.

Основните оплаквания на потребителите са свързани именно с общите условия в договорите. От комисията обясняват, че при предишната проверка на общите условия на договорите на електроразпределителните дружества са били открити множество неравностойни за потребителите клаузи. След масовите протести срещу високите сметки е бил направен нов преглед, който е показал не само, че тези клаузи не са премахнати, а има още две нови неравноправни точки.

Едната касае срока за обжалване на сметките, който е едномесечен, допълни още Златев. Неправомерна клауза е и 180-дневният срок за изчисляването на количеството изразходвана електроенергия за периода от датата на монтажа на самия електромер до датата на констатирането на грешката при измерването, посочи председателят на КЗП.

Златев коментира още, че комисията няма правомощията да извършва проверки и да контролира цената на електричеството, нито пък да налага на енергийния регулатор свои виждания или да променя неравностойни клаузи в договорите с ЕРП-тата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Е, тези смешници какво ще им проверяват? Имат ли етикет за произход на тока. То те само това могат и да разкостят някой дребен търговец, че му е паднал етикета от стоката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 11 години
За какво ни е комисия, която няма никакви права да направи каквото и да било за каквото и да било? Само заплати ли се взимат там? Това се нарича неефективност!И защо чак сега? Лятото никой нито протестираше, нито гледаше общите условия. И така 10 г. Сега изведнъж се сепнаха всички. Това е - цената на тока е такава, а хората нямат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
dobri
преди 11 години
Всичко това не е от вчера. Защо чак/точно сега се случват тези неща? Не съм против протестите, но те нямаше да имат толкова широк медиен отзвук и подкрепа, ако нямаха благословия от Свети ББ.А Иван Костов няма нищо общо- ЕРП ги приватизира царя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
tati
преди 11 години
Тоя в.златев беше кмет в Шумен при костов драха заедно кожата на държавата /народа/ ама яко .после мина към царя- как се оправи незнам но пак го направиха кмет и пак същото дране на кожи /котки/ после стана областен на шумен при тройната коалиция пак във играта . дойде герб и нашия стана председател на КЗП направо щях да падна от коня като разбрах . Това е жив пример за ситуацията в цялата ни държава. Та от мен да знаете сега е момента да си оправим държавата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
ivancholak
преди 11 години
спрягане на глагола "отбиване на номера" му викам аз. Тази сутрин ги слушах: питат ги директно: вярно ли е ч еима над 200 консултанта с по 160 еуро на час те започват да говорят колко били проверявани. Грабеж е това, грабеж ама оня ***.ал Ив.Костов разби държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
interesuvasht se
преди 11 години
Тази комисия, както и много други "независими" комисии най-после беше засегната пряко от сметките за ток и затова се активизира. Иначе цървулите, участващи в нея явно разбраха колко е гадно да получат висока, надписана и неотговаряща на действителността сметка. Друг е въпросът, че и те като прокурорите се правят на разсеяни, че има една група хора, които са съставили документи с невярно съдържание и подлежат на наказателно преследване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още