Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Идва ли времето на 4-дневната работна седмица в трудовоправната уредба?

Няма никакви законови пречки фирма да въведе 4-дневна работна седмица, ако прецени, че иска да работи по този начин, посочи експерт от БСК

гледано: 2001   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Погледнато в по-мащабен план, 4-дневната работна седмица все още се разглежда по-скоро като индивидуално решение, а не като глобална работна политика. Това коментира Жасмина Саръиванова, експерт "Социален диалог" в Българската стопанска камара, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Когато работодателят и работниците договорят условия, от които и двете страни са доволни, това е един много важен момент в работните взаимоотношения. Ключово е и да не се накърняват трудовоправните разпоредби. Ако всички тези условия са покрити и фирмата, която иска да въведе 4-дневна работна седмица, успее да го направи, това е повод за адмирации“, посочи експертът от БСК. Тя допълни, че съкратената работна седмица означава и по-малко внесени осигуровки в социалната система. 

Специалистът обясни, че примерът, който дава варненска счетоводна фирма, която от 2019 г. е въвела 4-дневна работна седмица, е прекрасен. Въпреки това, тя добавя, че трябва да се има предвид, че работното време е свързано не само с производителността, но и с осигуровките. „Много предприятия, ако въведат по-малко работни дни седмично, няма да могат да вкарват същия размер осигуровки“, каза гостът.

В същото време има много бизнеси, за които подобен модел би бил неосъществим. Саръиванова даде пример с адвокатска кантора, в която се работи и с държавни институции и тя няма как да извърши пълноценно услугите, които предлага, ако ползва различно работно време. 

“За момента има достатъчно задълбочена трудовоправна уредба, която няма защо да се пипа”, смята гостът.

Саръиванова поясни, че реално няма никакви законови пречки, които да пречат една фирма да въведе 4-дневна работна седмица, ако прецени, че иска да работи по този начин. Но все още идеята за съкратената седмица не се е доказала във времето.

Жасмина Саръиванова сподели, че в Европейския съюз се водят разговори по темата, правят се изследвания, за да се разбере дали наистина това е по-ефективната стратегия. Дори в ЕС трудовото право е координирано между различните държави, но не и уеднаквено, защото просто населението на всяка държава има различни виждания за работата и труда, посочи тя. 

Гостът коментира и японската идея за въвеждане на 4-дневна работна седмица. Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Цената на тока продължава да държи високи производствените цени