Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Иновационни центрове ще съдействат за конвергенцията на регионите

В проекта с европейско финансиране за подкрепа на местната икономика ще се включват научни организации и регионалният бизнес

Иновационни центрове ще съдействат за конвергенцията на регионите

Снимка: Рixabay

Регионални иновационни центрове ще съдействат за икономическото и социално развитие на българските региони. Идеята е чрез тях да бъде подпомогнато изграждането и развитието на съвременна научно-изследователска и иновационна инфраструктура. Това ще стане в сътрудничество между научни организации и регионалния бизнес.

Още по темата

Проектът в подкрепа на местната икономика ще бъде финансиран с европейски средства.

Християн Султанов, директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката, обясни пред БНР, че средствата ще са насочени към процедури за внедряване на иновации в стартиращи или съществуващи компании.

„Амбицията ни е със създаването на тези иновации в един момент България да се окаже наравно с другите страни членки на ЕС“, каза Султанов и добави, че вече има разработени и одобрени процедури за внедряване на иновации в предприятия.

Общата сума за проекта е 115,6 млн. лева, разпределена между шест региона за планиране. “София-град е изключен като допустим”, каза Султанов и добави, че допустими за кандидатстване са кандидати, които са обединени под формата на сдружения и дружества, като в тях трябва да е включено минимум едно висше учебно заведение или научна организация. Фирмите, които влизат в сдруженията, пък могат да са от различни браншове.

Сдруженията ще имат три години след сключване на договора за усвояването на средствата. След този период се предвижда Регионалният иновационен център да остане от отворен тип, т.е. да може да се самоиздържа, отбеляза Християн Султанов. – Целим устойчивост, за да може в следващия програмен период те да бъдат надградени.“

Предвижда се в началото на 2020 година да бъдат сключени първите договори по програмата и да започне изпълнението на проектите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 19 юли