IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновационните технологии - бъдещето на сектора за финансови услуги

Българският пазар за финансови технологии изостава от тенденциите в ЦИЕ поради данъчните регулации в сектора у нас, отчита доклад

21:18 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бъдещето на сектора за финансови услуги е в иновационните технологии. Това заключава докладът за финансови технологии в Централна и Източна Европа - първото по рода си изследване, подготвено от Делойт Централна Европа в сътрудничество с Британския департамент по международна търговия.

Докладът очертава сектора за финансови услуги в региона, представяйки потенциалните възможности за развитие и растеж на иновативните финансови технологии в 9 страни в Централна и Източна Европа: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

„Бъдещето на сектора за финансови услуги е заложено в иновационните технологии“, казва Шимон Шташчак, представител на Делойт Централна Европа, цитиран от пресцентъра на компанията.

Пазарът за финансови технологии в страните от Централна и Източна Европа е за над 2,2 млрд. щатски долара и е с потенциал за стабилен растеж от над 50% годишно в следващите години, посочва се в доклада.

По отношение на българския пазар за финансови технологии Делойт изтъква като силна характеристика ниското ниво на държавен дълг в сравнение с други страни в Европейския съюз.

IT секторът се очаква да допринася повече от 2% годишно към брутния ни вътрешен продукт, последвано от няколко поредни години стабилен растеж.

Като слабости на пазара у нас се посочват негативната демографска тенденция, ниският брутен вътрешен продукт на глава от населението, както и едно от най-ниските нива на интернет потребление в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа (55% у нас срещу 68% средно за региона).

Процентът на IT специалисти в България все още е най-ниският в сравнение с останалите страни, анализирани в доклада (1,9% от работещото население в страната, спрямо 3,6% средно за останалите държави).

„Тъй като повечето банки в България са част от международни групи, тяхната технологична инфраструктура често е продиктувана от организацията, към която принадлежат. Следователно, софтуерните компании трябва да се фокусират върху изгодни предложения в сфери, недостатъчно изследвани от банките до момента - например дигиталните предложения, посочва Димитър Попов, мениджър в Делойт Централна Европа.

Същото важи и за застрахователния бизнес у нас, където броят сливания и придобивания в комбинация с променящите се изисквания на потребителите разкрива нови възможности за развитие“, казва Попов.

Възможностите за развитие са свързани с очаквания за растеж на брутния вътрешен продукт и намаляваща безработица. Ниският корпоративен данък печалба също влияе позитивно на картината у нас.

„Българският пазар за финансови технологии следва тенденциите на страните от Централна и Източна Европа и е със стъпка назад от най-иновативните страни, отчасти и поради данъчните регулации в сектора у нас“, обобщава Гавин Хил, съдружник в Делойт Централна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още