IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТ и биоземеделие са сред перспективните сектори за развитие у нас

България трябва да развива сектори, в които има дисбаланс в световен план и конкурентни предимства, смята служебният министър на икономиката Асен Василев

19:36 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ИТ и биоземеделие са сред перспективните сектори за развитие у нас

България трябва да развива сектори, в които има дисбаланс в световен план и в които разполагаме с конкурентни предимства, коментира служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев при среща с ученици в столичния Американски колеж.

Според него подобни перспективни сектори у нас са информационните технологии, хранително-вкусовата промишленост и биоземеделие. За тях държавата може да направи по-голяма инвестиция и например да инвестира в подготовката и образованието на кадрите в сектора на информационните технологии, смята министърът, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

На помощ за развитието на икономиката идват и чуждите инвеститори. В началото на годината е имало леко отдръпване, но сега чуждите компании отново се връщат, привлечени от добре подготвена работна ръка и традициите в определени сектори, допълни Василев.

Най-добрите инвеститори обаче са тези, които произвеждат продукти с висока добавена стойност. Те носят по-високо заплащане за хората, както и развитие на високотехнологичен машинен парк, който остава в страната, допълни още Василев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още