IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът, вносът и потреблението са двигателите на растежа за 2016 г.

Ниските цени на петрола, който заема значителен дял от българския внос, способстваха за неговия по-бавен растеж, отчитат от Райфайзенбанк

17:02 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Износът, вносът и потреблението са двигателите на растежа на икономиката през 2016 г. Това е записано в икономически обзор на Райфайзенбанк (България) ЕАД.

Анализаторите на банката отчитат, че през четвъртото тримесечие на 2016 г. реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 3,4% на годишна база и с 0,9% спрямо третото тримесечие на годината. Експертите се позовават на експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). От компонентите на БВП експортът регистрира най-голям ръст от 9,1% на годишна база, следван от вноса със 7,8% и крайното потребление с 0,9%, докато бруто образуването на основен капитал се свива с 1,8%, пише в анализа.

„Растежът през 2016 г. отново бе следствие от относително по-силно външно търсене, обусловено от слабото евро и благоприятната конюнктура на международните пазари за износ на български услуги и стоки. На този фон ниските цени на петрола, който заема значителен дял от българския внос, способстваха за неговия по-бавен растеж“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев. 

Той припомня, че индустрията увеличава производството си с 2,7% през 2016 г., след растеж от 2,9% през предходната година.

„Нарастването през 2016 г. се дължеше главно на преработващата промишленост, която покачи производството си с 5% спрямо предходната година, а добивната промишленост с 2,6%, докато производството на електро-, топлоенергия и газ отбеляза спад от 2%“, допълни Калчев.

В края на 2016 г. публичният дълг възлиза на 26,9 млрд. лв., или 29,4% от БВП, което е с 2,1 млрд. лв. повече от нивото му година назад. Въпреки това той остава на едно от най-ниските нива в ЕС, пише още в анализа. Причина за нарастването бе емитираният дълг от 2 млрд. евро на международните пазари през март 2016 г. Това бе втората трансакция след емисията за 3,1 млрд. евро през 2015 г., в рамките на средносрочната дългова програма за 8 млрд. евро, приета през 2015 г., припомнят от кредитната институция.

Според паричната статистика на БНБ към декември 2016 г. кредитите към фирми и граждани нараснаха за трети пореден месец - с 1% на годишна база, достигайки 49,1 млрд. лв. При кредитите към нефинансови предприятия бе отчетен по-незначителен ръст от 0,3% (до 30,6 млрд. лв.), докато при кредитите към домакинствата той беше 2% (до 18,5 млрд. лв.).

През декември нивото на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) отбеляза спад от 3,2 пр.п. спрямо декември 2015 г. до все още значителните 20,1% от всички кредити. Според анализа този спад се свързва с проведения през 2016 г. преглед на качеството на активите на банките и стрес тестовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още