IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Чемишанска: Нужна е по-голяма инвестиция в биотехнологичните лекарства

Инвестицията в иновативните медикаменти в последните години се счита, че е достигнала над 1 млрд. долара, коментира мениджърът от AMGEN

20:16 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
К. Чемишанска: Нужна е по-голяма инвестиция в биотехнологичните лекарства

Биотехнологиите навлизат бързо в България. Основната причина са големите компании, които инвестират в клинични проучвания и изследвания. Проблемите обаче не са малко и възпрепятстват бъдещето им тук. Тази теза застъпи в ефира на Bulgaria On Air д-р Красимира Чемишанска, генерален мениджър на компанията AMGEN за България.

Тя беше категорична, че е необходима сериозна инвестиция в образованието, както и в изучаването на основните науки, за да се появят в страната повече експерти.

„В университетите има огромна празнина по отношение на иновациите. Въпреки това обаче българските специалисти са на европейско и световно ниво“, подчерта тя.

„Биотехнологичните лекарства са продукт от живи клетки и организми, те са огромни молекули, белтъци, най-често заместващи или идентични с белтъците, намиращи се в човешкия организъм. Те са изключително специфични и ефективността и безопасността са няколко пъти по-високи от традиционните, химически лекарства. няколко пъти по висока ефективност и относително по добър профил на безопасност“, обясни нуждата от инвестиции тя.

Чемишанска посочи, че в сферата на биотехнологиите има голяма динамичност, която се дължи на търсенето на ефективни лекарства за заболявания, като онкологичните, които все още представляват неразрешен медицински проблем.

„В САЩ има огромен брой малки биотехнологични компании, които правят открития. Те обаче нямат финансовата възможност, за да ги подложат на клинични изпитания. Точно тук идва ролята на големите компании, които ги придобиват. За да осигурят своята конкурентоспособност, те купуват нови клинични компании“, каза още тя.

По думите ѝ процесът по откриване на биотехнологични лекарства е по-дълъг и по-скъп, отколкото при традиционните. „Инвестицията в иновативните медикаменти в последните години се счита, че е достигнала над 1 млрд. долара, така че едно лекарство от кандидат за лекарство да премине към продажба“, коментира още тя.

Чемишанска припомни, че здравеопазването в България е на едно от последните места в Европа: „Страната ни отделя едва 4% от БВП за здраве, а в лекарствения сектор публичното финансиране покрива само 40%“.

Според нея икономическата криза в глобален мащаб не е повлияла на тази индустрия, защото тя остава от първа необходимост за човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още