Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът предлага на НС да одобри участието ни в европоръчки за медицински изделия

За ратификация се предлага Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие

Кабинетът предлага на НС да одобри участието ни в европоръчки за медицински изделия

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерският съвет предлага на Народното събрание за ратифициране Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие (Рамково споразумение) беше одобрено на заседанието на Министерския съвет, проведено на 13 март 2019 г. и министърът на здравеопазването беше упълномощен да го подпише при условие за последваща ратификация. То е подписано в рамките на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“), проведен на 14.06.2019 г. в гр. Люксембург, Велико Херцогство Люксембург.

Съгласно публична оценка на Европейската комисия, с присъединяването на България към Рамковото споразумение, то покрива около 455 млн. души в Европейския съюз, или 90% от населението на блока.

Споразумението е рамка, която дава възможност на присъединилите се държави членки съвместно да провеждат бъдещи тръжни процедури за конкретни мерки за медицинско противодействие (противовирусни препарати, ваксини и др.).

В случай на кризисна ситуация, засягаща здравето на населението, България ще има възможност да участва в нови тръжни процедури по реда на Рамковото споразумение, като същевременно си запазва правото да предприеме действия самостоятелно да осигури медицински мерки за противодействие извън съвместното възлагане.

Рамковото споразумение не ограничава присъединилите се държави да провеждат обществени поръчки със сходни, а дори и идентични предмети, като в същото време държавите имат право да договарят със същите контрагенти/ производители/ изпълнители, които участват в обществената поръчка на страните по Рамковото споразумение.

България вече подаде документи и участва в съвместната обществена поръчка на Европейската комисия за защитно медицинско оборудване - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване. 

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро