Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът създава структура за европейските делегирани прокурори

Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за прокуратурата в този мандат, обяви Лена Бориславова

Кабинетът създава структура за европейските делегирани прокурори

Снимка: БГНЕС

Кабинетът одобри създаването на структура за европейските делегирани прокурори у нас. Това ще стане с промени в закона за Съдебната власт, насочени към осигуряване на независимост и по-добро функциониране на европейската прокуратура у нас. Това коментира на брифинг след заседанието на Министерски съвет говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Заедно с нея темата коментира и министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която заяви, че с предложените законодателни промени на практика държавата изпълнява своя ангажимент по европейския регламент за Европейската прокуратура да осигури ресурс на обезпеченост за ефективно изпълнение на задълженията на европейските прокурори.

От брифинга стана ясно, че новата структура ще е със собствен бюджет, собствена администрация и ще има самостоятелно секретно деловодство. Ще се помещава и в самостоятелна сграда. 

Още по темата

Лена Бориславова уточни, че страната ни е получила приветствие от Европейската прокуратура в контекста на това, че са налични случаи, в които работата на европейските делегирани прокурори е била блокирана поради липса на ресурси.

Говорителят на кабинета обяви още, че ще бъде подписан меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление в Швейцария. По този начин страната ни ще може да получава съвети за реформата в областта на борбата с корупцията, както евентуалните мерки за укрепване на капацитета на правоприлагащите органи и подбор на кадри.

Бориславова заяви готовност членове на кабинета да се явят в Прокуратурата, за да сътрудничат по дела за разкриване на корупция.

„Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за българската прокуратура в този мандат на правителството. Готови сме да съдействаме по всякакъв начин за разкриване на престъпност“, каза тя.

„Подписването на меморандума идва с оглед на „заварената ерозирала държавна система и институции, неработеща прокуратура, както и поредното отлагане на решението за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев”, уточни още Бориславова.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Интермодален терминал ще бъде изграден в Русе до края на 2025 година