Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът в оставка се засипа със самопохвали

Борисов се хвали с бюджетен излишък, а Ананиев - с нисък дълг. Икономическият министър пък говори за „рекорден поток на преки чуждестранни инвестиции“

Кабинетът в оставка се засипа със самопохвали

Снимка: МС

Поток от самопохвали си направи на едно от последните засения кабинетът в оставка Борисов 3. Поне за част от тях обаче е повече от спорно дали отговарят на истината. 

"Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава, че следващите правителства ще имат възможността да инвестират над 4,5 млрд. лева на годишна база само в рамките на текущия програмен период", каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев на работното съвещание с министър-председателя Бойко Борисов, което този път бе проведено в сградата на Министерския съвет. 

По-рано днес Народното събрание задължи със свое решение целия кабинет да се яви в парламента, но не стана ясно за кога се планира това изслушване и дали въобще то е може да бъде осъществено. 

Дончев подчерта, че тази година би трябвало да започне и изпълнението на следващия програмен период, и добави, всички оперативни програми са разработени и изпратени на ЕК.

Според Томислав Дончев в момента продължава реализацията по изпълнение на Програмния период 2014 – 2020 г. Вицепремиерът в оставка поясни, че по правилото „n+3“ програмният период ще завърши през 2023 година, когато е крайният период за плащане. „Темповете за договаряне и плащане са в рамките на средноевропейските, договорени са близо 89% от цялото финансиране – това 26,7 милиарда лева, включително и с националното съфинансиране. Разплатени са близо 48% от средствата“, каза още Дончев. 

Още по темата

Вицепремиерът в оставка даде и информация за напредъка по разработването на Плана за възстановяване и устойчивост. „Той е представен на Европейската комисия още на 20 април. Той не е подаден за официално одобрение, това може да се случи на база волята на служебното или на следващо правителство. Аз толерантно съм оставил всеки бъдещ екип, ако реши и поиска да направи промени в него, да го ревизира тотално или в някои части. Този вариант е най-добрият, най-справедливият и най-толерантният от политическа гледна точка“, отбеляза още Дончев.

От своя страна премиерът в оставка не пропусна да подчертае, че за първите четири месеца на 2021 г. държавният бюджет е на излишък  от 115,4 млн. лв., като  само за април очакваният излишък е около 735 млн. лева. Борисов обаче забрави да посочи, че причината хазната да е на плюс, е фактът, че четвъртият месец на годината традиционно е силен откъм данъчни постъпления, освен това през април постъпиха и приходи с еднократен за годината ефект в размер на 660 млн. лв. с ДДС, които представляват първоначално концесионно възнаграждение за държавата от концесията на Летище София.

По отношение на борбата с контрабандата Борисов обърна внимание, че през първото тримесечие на настоящата година  са задържани близо 16 милиона къса нелегални цигари, което е почти колкото  задържаното количество през цялата 2020 г. и 4,5 пъти повече от задържаното през първото тримесечие. Според министър-председателя причина за този ръст може да бъде търсена в очакваната нестабилност в държавата, което настоящото правителство не е допуснало.

Финансовият министър Кирил Ананиев подчерта, че до този момент държавата е изтеглила нов дълг за „само 800 млн. лв.“ от общо 4,5 млрд. лв., колкото е максималният размер на дълга, който може да тегли българското правителство.

Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията, България отбеляза рекорден поток на преки чуждестранни  инвестиции, като само в кризисната 2020 г. те са в размер на 4,2 млрд. лв., което е най-високата стойност за последните 10 години, отчете от своя страна министърът на икономиката в оставка Лъчезар Борисов.

Но по данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в страната намаляват с 261,8 млн. евро за декември 2020 г., при понижение с 86,4 млн. евро за декември 2019 г. За периода  януари – декември 2020 г. преките чуждестранни инвестиции в страната нарастват с 561,7 млн. евро (при увеличение с 1138,5 млн. евро за януари – декември 2019 г.).

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ци-ганката *** няма, баджанак баджанаааакИ да има - файда няма, баджанак баджанаак....
6
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Вие от инвестор се държите, като мутри

Още от Икономика и политика
ЦИК подписа договор със "Сиела Норма" за поддръжка на машините за вота