Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как може да се преодолее отливът на инвестиции от България?

Необходимо е да се поемат сериозни ангажименти за създаване на условия за бърза реализация на проектите, съветва Лидия Шулева

гледано: 2935   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

За последните десет години от България са излезли три пъти повече инвестиции, отколкото са влезли. За този период от страната са изтекли над 30 млрд. лв. инвестиции. Това заяви Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Това е обезпокоителна тенденция, а причините за липсата на инвестиции са дълбоки, коментира тя. И уточни, че сред тях са липсата на правна сигурност, отказът от правосъдие и корупцията. Това са основните причини, поради които преките чуждестранни инвестиции не идват в България, заяви Шулева.

На въпрос какво може да направи в тази посока служебният кабинет, тя обясни, че за два месеца не може да се изчисти имиджът на България и да се „направи нещо, което е рушено десет години“.

Лидия Шулева отбеляза, че във всички случаи ангажираността на най-високо ниво към чужди инвеститори е много важна. И поясни, че това означава поемане на сериозни ангажименти за координиране и създаване на условия за бърза реализация на проектите, които биха могли да се реализират у нас.

„Това засега не се случва – поемат се ангажименти и когато инвеститорът се сблъска с реалността, се оттегля. Затова България продължава да губи мащабни инвестиционни проекти от съседни държави като Сърбия и Гърция“, обясни гостът.

Относно връщането на Стамен Янев начело на Българската агенция за инвестиции гостът коментира: „Министър Петков иска да заложи на един доста изявен професионалист в областта на преките чуждестранните инвестиции. Стамен Янев е наясно с всички проблеми, които съпътстват инвестиционните решения. Той ще мобилизира всичките си усилия да направи някакъв пробив в привличането на инвестиции", заяви Шулева.

Друга тема от разговора беше свързана със задачите на новото служебно правителство и какви ще бъдат новите мерки, насочени към бизнеса. 

Още по темата

"Пред икономическия екип на служебното правителство стоят въпросите, свързани с дефицитите в бюджета и как биха могли да бъдат преодолени чрез преструктурирания. Втората задача е свързана с Плана за възстановяване и устойчивост и неговото представяне в Брюксел".

Лудия Шулева заяви, че за да се възстанови икономиката, са нужни малки корекции в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Икономическият и социален съвет прие резолюция, с която обръща внимание на няколко важни въпроса, които трябва да намерят своето отражение в плана", каза гостът. 

"На първо място да се увеличи ресурсът, който е за бизнеса. В първоначалния вариант на Плана такива фондове не съществуваха изобщо, по предложение на Икономическия и социален съвет за тях беше отделен един ресурс от 900 милиона лева. В новата резолюция на съвета предложихме допълнителни 400 млн. лева, които да бъдат предвидени в подкрепа на бизнеса". 

Вторият аспект в Плана за устойчивост и развитие е свързан със санирането. „Там прекалено много се акцентира на абсолютните грантове, като би могло да се мисли за комбиниран подход със заемни средства. Икономическият и социален съвет предлага този ресурс да бъде насочен към развитието на зелени инвестиции“.

По думите ù последното нещо от Плана за възстановяване, където се налагат промени, е квалификацията и преквалификацията на кадри.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
4
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не можете излъга вече никого хахахаха :) Айде в канала!
1
 
5
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
То вече отдавана е измислено и работи в някои по-умни държави (Унгария, Полша, Словакия и другата Източна Европа). Освобождаване от данъци за определен период, ако желае инвесторът му се предлага джоинт венчър с държавата, това си е много готино, нямаш ядове с бюрокрацията. Това второто е много популярно в Унгария. Има десетки други работещи модели, ама тук не се прави нищо а само се пречи. Понякога най-много пречат най-дребните, местните кметове и месни олигарси. (пример: Ботевград-Правец). При този модел, читав инвеститор няма как да се появи тук, имахме пик на ПЧИ, преди 15 тина години, когато хората отвън ни повярваха а коруционерите не се бяха ориентирали още в материята. И от тогава все назад. А другите вървяха напред. Резултата го виждаме всички.
1
 
1
 
4
преди 4 месеца
Само така - всички мутри, олигарси, масонски ложи и обръчи от бизнеси вън от политиката а на тяхно място да дойдат образовани в чужбина немци и австриици.
3
 
5
 
3
zelka007 до: Pyramid
преди 4 месеца
при чайниците има и смъртно наказание , в името на народа ... спряло ли е корупцията ... ?! ... :))) първо трябва да напляскаме рассийските петоколонници и тогава да мислим за други ...
1
 
5
 
2
Pyramid до: дядя Вова
преди 4 месеца
А аз как виждам нещата: Когато, както в Китай, у нас, започне публичното и жестоко наказание за корупция. На площада. Не смърт. Не. По толкова десетки тояги на голо, колкото милиона е завлякъл и публично отнемане на имущество, в полза на държавния бюджет. Ако -да речем, М. е играл корумпе и е завлякъл бюджет и страна по тъмни сделки, "усвоеното" по тях, да се отнема, след боя. С което, е завлякъл (вкл. и кандидат-) инвеститорите, да им се връща с указ по сметка тъй, щото следващи, да ьнаят: Държава има и тя брани наистина интересите им. Сега, ако субектът, има почтено спечелено, което е, нека си остане у него но, КПКОМПИ, да си влезе във функциите. Такъв ход, рязко би вдигнал инвестиционното доверие и би повишил инвестиционната активност.

Още от Икономика и политика
Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията