IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канят български производители да правят хляб за Източна Европа

Засега обаче от бранша признават, че няма капацитет за поръчки в чужбина

10:11 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Ако в България се произвеждат нискокачествени продукти, то нямаше да сме канени за доставчици на чуждестранните вериги. Такива покани имаме например от Кауфланд за всички страни от Източна Европа, заяви Николай Тапаров, председател на Камарата на индустриалните хлебопроизводители и сладкари, пред БТА.

Той допълва, че в момента дори големите български хлебопроизводители нямат капацитет за големи поръчки от порядъка на 65 млн. броя хляб. „Но хората са ни оценили”, посочва специалистът в отговор на критиките на земеделския министър Мирослав Найденов, че българите ядат най-некачествения хляб в Европа.

“Всеки хляб е здравословен. Въпросът е какво в крайна сметка целите. Специалистите предупреждават, че България е на едно от първите места по затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, инсулти. Това означава, че имаме проблем с наднорменото тегло. Подобен факт безусловно изисква хранене с диетичен хляб - на ръжена основа или обогатен със семена”, твърди Тапаров.

Той уточнява, че тези хлябове обаче не са нискокалорични, просто се усвояват по-бавно и засищането е за по-дълго.

На запад в момента консумацията на т. нар. био хлябове е достигнала 70%, твърди Тапаров. Но българинът не е готов на този етап да поеме цена от 4 до 6 лева за килограм хляб. В момента на българския пазар най-много се продава хляб Добруджа.

Що се отнася до изготвянето на браншови стандарт за хляба - бял, Добруджа и типов, Тапаров коментира, че ще изчака решенията на експертната комисия. Той посочва, че по принцип от много време в България се продава стабилизирано брашно. Производителят твърди обаче, че използваните подобрители в хляба, за които много се говори, не са химикали, а естествени съставки. Най-традиционните сред тях са аскорбиновата киселина (витамин C) и сухият глутен, които били екстракти от естествени продукти.

"Няма как от 4 млн. тона реколта хлебна пшеница тя да е цялата с напълно гарантирано качество", обяснява производителят.

Той допълва, че все пак възможно е да има хляб без никакви стабилизатори. Неговата трайност ще е като на другите хлябове – 36 часа. За да има такъв хляб обаче, е необходимо зърно с висок глутен, ако не, трябва в брашното да се добави сух. И този глутен е естествен екстракт от пшеница, а не химия, подчертава производителят, според когото с темата се спекулира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още