IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Категоризират предприятията за производство на храни по подобие на хотелите

Започва екшън план за проверки в кварталните магазини, търговските обекти, хотелите и ресторантите по морето

15:21 | 22.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Категоризират предприятията за производство на храни по подобие на хотелите

Предприятията за производство на храни ще бъдат категоризирани до май или юни според това, дали отговарят на европейските изисквания, съобщи директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.

По повод приключилите проверки на хлебопроизводителите Войнов съобщи, че агенцията е инспектирала 1709 обекта за производство на хляб и складове за зърно в страната. Издадени са близо 400 предписания и 30 акта за административни нарушения. 13 предприятия временно се затварят, едно е бил изцяло незаконно и дейността му спира. С най-малко нарушения са хлебопроизводителите в Пазарджик, Перник и Добрич, а с най-много тези от Пловдив и Смолян.

"Половината предприятия имат някакви проблеми", обобщи Войнов.

Най-често проверяващите откриват незадоволителна хигиена в предприятията, проблеми със сградите и машините, несъответствия при етикетите – не се обявява типът брашно, подобрителите и добавките, не пише колко е съдържанието на глутен.

„Затова набелязахме екшън план. Ще категоризираме производствените предприятия в три категории. Първа категория са отговарящите на всички европейски изисквания. Втора категория са предприятията с нисък риск за потребителя, които с предписания и срокове остават да работят. Трета категория предпирятия ще са тези, които са най-зле, като сграден фонд и оборудване“, обясни Войнов. Той каза, че обектите, които застрашават здравето на потребителите, ще бъдат затваряни до отстраняване на пропуските.

Категориите ще засегнат всички предприятия за производство на храни от неживотински произход (безалкохолни, сладки изделия и др.), които са около 10 000 в страната, уточниха от БАБХ.

В кварталните магазинчета и ресторантите ще има масирани проверки до октомври. Хотелите и ресторантите по Черноморието ще бъдат инспектирани от 15 април до 15 май. При масираните проверки производствените предприятия ще се проверяват от трима, а търговските обекти – от двама инспектори, които ще попълват въпросници.

Войнов обеща до 30 март да разпише стандартите за трите основни вида хляб - бял, Добруджа и типов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още