IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандартите за хляба ще са готови след около две седмици

Има идея да се създаде лаборатория за изследване на пробите от вносните зеленчуци на ГКПП Капитан Андреево

15:59 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Стандартите за хляба ще са готови след около две седмици

До две седмици се очаква да бъдат готови стандартите за трите основни вида хляб – бял, типов и Добруджа, каза днес в парламента земеделският министър Мирослав Найденов. Той обясни, че проверките продължават и вече има затворени хлебопекарни. Найденов обясни, че не е коментирал, че хлябът, който ядем е опасен, а само, че може да има по-добро качество от сегашното, съобщи БТА.

Найденов каза още, че в момента се прави всичко необходимо да се създаде лаборатория за изследване на пробите от вносните зеленчуци на самия ГКПП Капитан Андреево, вместо тестовете да се правят в София и Плевен, както е сега. Така ще се улеснят и самите фирми, защото няма да чакат толкова дълго за резултатите, посочи той.

Земеделският министър припомни, че след инцидента със зеленчуците от Йордания, в които бяха открити наднормени количества пестициди, е предложил на еврокомисаря за защита на потребителите Йордания да бъде включена в списъка със страните, чиято продукция задължително се изследва при внос. От внасяните от Турция зеленчуци и сега задължително се вземат проби, защото това е предвидено в еврорегламента, припомни Найденов.

Той беше категоричен, че България не може да забрани вноса на зеленчуци и плодове от трети страни еднолично, без ЕС да е взел такова решение. Министърът коментира, че българското производство трябва да се стимулира не чрез протекционизъм, а чрез специални мерки. Според Найденов, когато е била спряна доставката от йордански зеленчуци, българските производители не са успели да реагират и не са имали капацитет да задоволят пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още