IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ организира протестен митинг на 20 ноември*

Синдикатът настоява за промяна на параметри в бюджета за догодина между първо и второ четене в НС

14:20 | 13.11.13 г. 1
КНСБ организира протестен митинг на 20 ноември*

На 20 ноември ще се проведе протестен митинг шествие, организирано от КНСБ. Това съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров пред журналисти.

Димитров посочи като основна причина неизпълнени искания на синдиката по отношение на бюджета за 2014 година, като уточни, че на същата дата се очаква държавният бюджет да бъде гласуван на второ четене от депутатите.

Във връзка с пенсионната реформа КНСБ настоява пенсионната възраст да се замрази не само за една година, а и занапред до 2021 година, криминализиране на неплащането на осигуровки и други.

Социално-икономическите проблеми в обществото са друго основание за предстоящия митинг - липсата на сигурност за работещите, липса на сигурност на работното им място, трудово-правните отношения и други.

Третата тема са проблемите в енергетиката.

„Причината за протеста е липсата на всякаква липса на грижа за работещите в страната. Държавата не предприема действия, за да гарантира сигурност на работните места на българина, както и неговите доходи“, посочи лидерът на КНСБ.

Синдикатът постави и други наболели теми - проблемите в енергетиката, контрабандата и други, които според Димитров допълнително източват средства от бюджета. „Ако те не бъдат решени тепърва предстоят спонтанни стачки в цялата страна“, каза лидерът на КНСБ.

„Мини Mарица – Изток” е един от нерешените проблеми в енергийния сектор. Откакто има „Мини Марица – Изток”, за първи път ще излязат на голяма загуба тази година. Тя работи на загуба и се очаква, да има 50 милиони лева загуба, заради това, че няма адекватни решения в енергийния сектор. Заплатите в момента в дружеството се изплащат на магия. Не може цената на въглищата да е такава, каквато е в момента. Нерешените въпроси в сектор енергетика оказват влияние на миньорите”, каза Димитров.

Основният митинг ще се проведе в 12,30 часа на бул. „Цар Освободител”. В протеста на КНСБ се очаква да се включат между 6000 и 8000 души.

„Това, което КНСБ ще направи другата седмица самостоятелно, е нашият предупредителен знак към управляващите, да чуят работещите българи“, каза Димитров.

Междувременно от КТ „Подкрепа“ съобщиха пред медиите, че оттеглят намерението за евентуален съвместен национален протест с КНСБ.

Припомняме, че двата синдиката излязоха със обща позиция, според която двата синдиката ще слеят националните си стачни комитети с оглед бъдещи общи протестни действия.
 
Мотивът на "Подкрепа" да се оттегли е, че от КНСБ не се съобразили с позицията им и еднолично още миналата седмица обявили намерение за протестни действия. "Като автономна организация с демократични традиции и ясни позиции, не можем да си позволим да участваме в сценарий, решен от други сили и на друго място още миналата седмица, както стана ясно чак ден след проведените разговори за организиране на "съвместна" акция", пишат от КТ "Подкрепа".
 
От синдиката съобщават още, че в петък, 15 ноември, ще бъде свикан Конфедеративният съвет, който ще определи позицията на синдиката с оглед на "новата ситуация, в която се намираме".

Имам информация, че няма нагласа за стачни действия на редовите миньори. Това ме навява на мисълта, че има нагласи за стачни действия единствено у ръководството на КНСБ. Това каза на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, предаде Агенция „Фокус”.

„Ръководството на КНСБ трябва да се определи ясно дали е на страната на хората на труда и ли на някоя друга страна, от която очаква нещо. Тази стачка, ако я има следващата седмица, ще бъде ясно доказателство, че се променя реалността”, посочи министърът.

*Допълнена с мнението на Драгомир Стойнев към 17.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 10 години
Тренчев да си ходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още