IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритите козове на Бюджет 2014

Има възможности за увеличаване на приходната част, смятат от БСП, но от ГЕРБ прогнозират неизпълнение в рамките на 500 - 900 млн. лева

14:26 | 13.11.13 г.
Скритите козове на Бюджет 2014

В Бюджет 2014 за догодина има няколко скрити коза, заяви депутатът от „Коалиция за България” Румен Гечев по време на дебатите по проекта, които се проведоха в Народното събрание.

Един от тях е проектът „Южен поток”, от който могат да бъдат очаквани сериозни бюджетни приходи през втората половина на 2014 година. Ползи ще донесе и промяната в работата на Българската банка за развитие (ББР), която ще доведе до подобряване на кредитирането на малките и средните предприятия. Кредитите за тях ще бъдат отпускани по ниски лихви, като средствата ще дойдат от международните пазари, благодарение на добрата репутация на страната в момента.

Гечев посочи още, че страната трябва да реализира и останали скрити досега собствени възможности за развитие на икономиката. Той посочи като пример стойността на износа за Китай, която приближава 1 млрд. лева, но „тя може да бъде и много повече”.

Икономистът посочи още социалната страна на бюджета за догодина, като за политики в тази сфера са отделени 12 млрд. лева. Правителството обаче ще трябва да работи без фискален резерв – размерът му в момента е на „критичния минимум от 4,5 млрд. лева”.

От опозицията критикуваха бюджета с мотива, че в него няма дългосрочна управленска визия за страната. По тази причина и от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят проекта. Владислав Горанов посочи, че няма яснота как ще бъдат разходвани средства и „подписваме празен чек на правителството”.

Според депутата добрата страна на бюджета е липсата на популистките обещания, дадени от БСП преди изборите и се запазва данъчната политика. „Успех е фактът, че се разколебахте и не премахнахте плоския данък”, допълни Горанов. Според него при създаването на бюджета за догодина се е вървяло от разходната към приходната част – първо са били определени разходите и след това са посочени приходите.

Прогнозите на Горанов са, че догодина ще има неизпълнение на приходната част в рамките на 500 – 900 млн. лева.

Делян Добрев пък цитира данни от статистиката на Българската народна банка (БНБ), които показват срив на инвестициите в първите осем месеца на тази година. През този период на 2012 година е имало 1,46 млрд. евро чужди инвестиции, а през тази година – те са вече 717 млн. евро. „Само през август 2012 година инвестициите са 387 млн. евро, а през тази минус 42 млн. евро”, допълни още той.

Добрев посочи още, че ГЕРБ не е направила много реформи, но дори и те са били спрени от сегашното управление. Според него има още един притеснителен факт от статистиката на БНБ, според която българите по-масово обръщат левове в евро.

Тази констатация за обмена на български левове в чужда валута беше критикувана от финансовия министър Чобанов, който призова тези данни да не се използват за политически цели, защото застрашавали финансовата сигурност на страната.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов критикува намаленият бюджет за културни дейности, а социалният министър в кабинета на Борисов – Тотю Младенов, пък отново коментира опасността от задълбочаване на проблемите на трудовия пазар през следващата година. 

Председателят на Народното събрание Михаил Миков закри заседанието в 14 часа, мотивирайки се с изтичане на времето и липсата на искане за удължаване на работата на народните представители. Дебатите по Бюджет 2014 ще продължат утре. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още