Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кой е Марин Райков?

Райков влиза в политиката през 1998 г. като заместник на Надежда Михайлова в кабинета на Иван Костов

Кой е Марин Райков?

Марин Райков с бившия президент Георги Първанов през 2003 г. Снимка: Ройтерс

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ. По това време в българското посолство там работи неговият баща Райко Николов. 


Райко Николов е дългогодишен дипломат от кариерата, един от най-авторитетните български дипломати през 70-те и 80-те години. Работил е като секретар и съветник в дипломатическите ни представителства във Вашингтон, Париж и Прага, като мандатът му включва бурната 1968 г. Бил е посланик в Кувейт, Южен Йемен, Югославия, а особено труден е мандатът му Италия, който е по време на процеса срещу Сергей Антонов (втората половина на 80-те години). 

Марин Райков завършва Международни отношения в Икономическия университет в София. Професионалната му кариера във външното министерство започва през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа". По време на войната в Босна (1992-1995) Марин Райков е първи секретар в българското посолство в Белград. След изтичането на мандата му работи по направление "Права на човека" и е заместник-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург.

Райков влиза в политиката през 1998 г., когато става заместник на външния министър Надежда Михайлова в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика на България. В периода 2001-2005 г. Райков е посланик във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по Франкофонията. През 2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. От 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция.

Марин Райков владее френски, английски и руски език. Женен, с две деца.

Още политически новини за България четете в Dnes.bg 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
1
 
0
 
22
преди 6 години
Синьо номенклатурче, дете на ултрачервено номенклатуро-комунистче. Ето това представляват нашите политици - едните са от ДС, а другите - децата на останалите от ДС. Трагична е реалността в България. Така никога няма да се оправим, защото БКП и ДС все ни оправят.
0
 
1
 
21
Сините камъни до: peter.petrov.5473
преди 6 години
Няма профилна снимка
Ако да си посланик е трета глуха, то бащата дипломат би трябвало да стои по-долу от бащата свързочник, по тази логика. ...За мен Райков тогава е намерил правилния си заместник. Гърнето в което се облекчават Младенов и Райков е едно, спор няма. Само следвайте изказванията им за Хизбула.
0
 
5
 
20
преди 6 години
Няма профилна снимка
Непрекъснато ни внушават, колко сме бедни. Голяма борба за кормилото на едно счупено колело. ................................Да не се окаже, че всъщност България е луксозна летяща чиния във времето?.....

Иначе за Райков, само едно се моля, и да иска и да не иска, да направи само добро за България!
7
 
3
 
19
преди 6 години
Направих си труда да се разходя из интернет пространството за периода 10.01.2010.Много съвпадения.Бойко е в Израел на тази дата.Две седмици по-късно Ники Младенов е назначен.Няколко месеца след това Мартин Райков е пратен в забвение
4
 
1
 
18
преди 6 години
Не мога да си представя,че има цензура,по-голяма от бай-тошово време.Бех написал по-долния коментар в 23.53 и го няма

Още от Икономика и политика
От БСП поискаха Цветан Цветанов да напусне политиката