IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е Марин Райков?

Райков влиза в политиката през 1998 г. като заместник на Надежда Михайлова в кабинета на Иван Костов

16:23 | 12.03.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марин Райков с бившия президент Георги Първанов през 2003 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марин Райков с бившия президент Георги Първанов през 2003 г. Снимка: Ройтерс

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ. По това време в българското посолство там работи неговият баща Райко Николов. 


Райко Николов е дългогодишен дипломат от кариерата, един от най-авторитетните български дипломати през 70-те и 80-те години. Работил е като секретар и съветник в дипломатическите ни представителства във Вашингтон, Париж и Прага, като мандатът му включва бурната 1968 г. Бил е посланик в Кувейт, Южен Йемен, Югославия, а особено труден е мандатът му Италия, който е по време на процеса срещу Сергей Антонов (втората половина на 80-те години). 

Марин Райков завършва Международни отношения в Икономическия университет в София. Професионалната му кариера във външното министерство започва през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа". По време на войната в Босна (1992-1995) Марин Райков е първи секретар в българското посолство в Белград. След изтичането на мандата му работи по направление "Права на човека" и е заместник-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург.

Райков влиза в политиката през 1998 г., когато става заместник на външния министър Надежда Михайлова в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика на България. В периода 2001-2005 г. Райков е посланик във Франция, като съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по Франкофонията. През 2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. От 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция.

Марин Райков владее френски, английски и руски език. Женен, с две деца.

Още политически новини за България четете в Dnes.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 11 години
Синьо номенклатурче, дете на ултрачервено номенклатуро-комунистче. Ето това представляват нашите политици - едните са от ДС, а другите - децата на останалите от ДС. Трагична е реалността в България. Така никога няма да се оправим, защото БКП и ДС все ни оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Ако да си посланик е трета глуха, то бащата дипломат би трябвало да стои по-долу от бащата свързочник, по тази логика. ...За мен Райков тогава е намерил правилния си заместник. Гърнето в което се облекчават Младенов и Райков е едно, спор няма. Само следвайте изказванията им за Хизбула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Непрекъснато ни внушават, колко сме бедни. Голяма борба за кормилото на едно счупено колело. ................................Да не се окаже, че всъщност България е луксозна летяща чиния във времето?.....Иначе за Райков, само едно се моля, и да иска и да не иска, да направи само добро за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 7
peter.petrov.5473
преди 11 години
Направих си труда да се разходя из интернет пространството за периода 10.01.2010.Много съвпадения.Бойко е в Израел на тази дата.Две седмици по-късно Ники Младенов е назначен.Няколко месеца след това Мартин Райков е пратен в забвение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
peter.petrov.5473
преди 11 години
Не мога да си представя,че има цензура,по-голяма от бай-тошово време.Бех написал по-долния коментар в 23.53 и го няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 8
peter.petrov.5473
преди 11 години
Вярвам в него и ще ме запитате защо.Ами направете малка справка и ще видите,че при Борисов е зам.министър само за година.След като идва Николай Младенов начело,Райков е пратен във втора глуха-посланник.Тук идва въпроса защо е направена тази рокада.За мен догадките са ,че чифутчето изпитва неприязън към Райков и сега му е паднал момента да си отмъсти(На единия бащата е свързочник,а на другия истински дипломат).Друго предположение е ,че Райков сам е пожелал да не бъде в екипа на антибългарски министър.Сигурно е някое трето предположение,но аз не се сещам.Райков е добър и милее за БГ МОЛЯ НЕ ГО ИЗТРИВАЙТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 11 години
Няма ли кой да зададе на този гусин простичкия въпрос: "Бил ли е някога секретен сътрудник на РУМНО"? Щото има хора, които твърдят подобно нещо:http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=6266
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
По тая логика всяка прилика с бивши премиери е случайна и не е препоръка към българските граждани за предприемане на действия за защита на спестяванията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 5
vvexin
преди 11 години
Не знам защо но не си спомням за никакъв "голям брат". За това пък си спомням за окупатор .... който на някой може и още да е брат.... Колкото за човека, не го познавам и може да е всякакъв. А ако на някой не му харесва системата, то винаги има алтернатива.... но според мен всеки народ си заслужава управлението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 6
data
преди 11 години
Най-добре *** от махлата - то няма да е обвързано с никой освен с пункта за вторични :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още