IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комитова: Чакаме актуализацията, за да платим на протестиращите фирми

От МРРБ ще питат прокуратурата дали имат право да платят на протестиращи пътни строители

13:01 | 13.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Към момента ресорното Министерство на строителството и благоустройството не разполага със средства да се разплати с „Автомагистрали - Черно море“ и чака актуализацията на бюджета. Това каза на извънреден брифинг служебният министър Виолета Комитова по повод днешния протест и блокада на пътни участъци от частната фирма "Автомагистрали - Черно море"  заради неизплатени заплати.

„Автомагистрали - Черно море" има договор с държавното дружество "Автомагистрали", който е в онази обща тема със свръхдоговарянето. Нашето дружество си е позволило да извърши свръхдоговаряне, да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране“, каза Комитова. 

„За миналата година имаме бюджет на АПИ за 350 млн. лв., а сме дали работа за 1,5 млрд. лв. да се извърши от фирмите. Какво се прави в тази ситуация?“, попита Комитова по време на брифинга. 

Тя уточни, че дори да бъдат намерени средства, не е съвсем ясно ако МРРБ се разплати, дали това няма да бъде в нарушение на няколко закона. 

По този повод ще бъде отправено запитване до прокуратурата дали ведомството има право да се разплати със служителите на частното дружество.

Служебният регионален министър прогнозира, че в същата ситуация ще изпаднат и много други фирми, защото пробойната, създадена от предишната власт по тази схема, е в размер на 1,5 млрд. лв. 

„За да бъдат осигурени пари, е нужно Народното събрание да приеме актуализация на бюджета“, подчерта Комитова.

Думата взе и инж. Ивайло Денчен, председател на УС на АПИ, който добави, че се търсят законови начини, за да могат да бъдат разплатени чаканите средства. „Една актуализация на бюджета би ни помогнала да се разплатим нормално с тези фирми и работата да протича нормално“, завърши той.

В началото на юли МРРБ осигури 10 млн. лв. за първоначално плащане на „Автомагистрали – Черно море“ АД за ремонта на участъка от магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора. Компанията има да получава от държавната „Автомагистрали“ общо 40 млн. лв. за изпълнените строително-монтажни работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още