Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Красимир Коев: Производството на вино се развива динамично

Всяка година лозовите насаждения се увеличават с 10 хил. дка, заяви директорът на агенцията по лозята и виното Красимир Коев

Красимир Коев: Производството на вино се развива динамично

Снимка: Pixabay

Секторът лозарство и винопроизводството е стабилен отрасъл и се развива динамично. Всяка година лозовите насаждения в България се увеличават с около 10 хил. дка. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев пред Bloomberg TV Bulgariа.

Винарските изби в страната са 263, а други 19 нови са в процес на изграждане. Средства в сектора влагат и български бизнесмени, включително по европрограми, и чуждестранни инвеститори, каза Коев.

Той посочи, че има стабилно увеличение на износа в последните 3 г. През 2014 г. експортът е 50 млн. литра при 120 млн. вино за вътрешно потребление. През 2015 г. изнесеното вино е 54 млн. литра. 

Още по темата

Основният пазар за износа на български вина до преди три години беше Русия, но сега се наблюдава значително намаление по различни причини, заяви Коев. Там миналата година сме изнесли 16  млн. литра.

Важни партньори са страните от Западна Европа, САЩ и Китай. Динамично се развиват азиатските пазари – Китай, Виетнам, Корея и Япония, добави той. 

Българските производители стъпка по стъпка възстановяват позициите си на винената карта на света. Производството се преструктурира – вместо големи винпроми, отрасълът се преориентира към малки серии  качествени вина, заяви шефът на ИАЛВ.

За тазгодишната реколта Коев припомни, че има напълно поразени от градушки лозови насаждения. Дъждовете също са били неблагоприятен фактор.

Реколтата през 2016 г. няма да е с качеството на 2015 г., но пък няма и да е с лошите показатели от 2014 г., заяви Красимир Коев. Картината ще се изясни през септември.

Той призна, че сив сектор действително има, но във винопроизводството той е не повече от 5 - 6%. При производството на ракия сивият сектор по думите му е "малко по-голям". 

Вижте още във видеото:

гледано: 3004   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgariа.


 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Пивоварите ни все повече залагат на премиум сегмента и високото качество