IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Членството ни в Шенген е важно за икономиката и сигурността на страната

Правителството излезе от международната изолация, заяви вицепремиерът

10:52 | 13.02.15 г.
Кунева: Членството ни в Шенген е важно за икономиката и сигурността на страната

Като своя лична кауза силовият вицепремиер Меглена Кунева определи приемането ни в Шенген на съвместен брифинг с колегите си вицепремиери по повод отчет за 100 дни управление.

„Личната ми амбиция е да продължа да работя за постигане на конкретни резултати, най-важният от които е влизането на България в Шенген“, подчерта тя.

По думите й разгърната е широка кампания в тази насока, защото членството ни е важно за икономиката и сигурността на страната. Според нея броят на страните, които ни подкрепят, е 20, но остават няколко твърде важни европейски страни, които трябва да бъдат убеждавани.

Кунева каза, че в тази връзка са установени отлични контакти с румънското правителство.

Тя посочи като тест за зрялост подготовката на европейското председателство на България през 2018 година. По думите й това, от което страда страната ни в момента, е „недоразбраност“.

„Видимо е, че правителството излезе от международната изолация“, каза още Кунева. Като доказателство посочи визитите на високо ниво у нас.

Доказателство е и даденият кредит на доверие към новото правителство от ЕК, смята Кунева. Според нея докладът от Брюксел в областта на правосъдието дава възможност на всеки, който иска, да прави реформи. Тя открои като основна задача тази година борбата с корупцията, проблем, залегнал и в доклада.

Вицепремиерът заяви, че оценява участието на Реформаторския блок в правителството като полезно и необходимо за България.

Кунева се обяви отново и за интеграция на бежанците, ресор, за който тя също отговаря, и открои представената по нейна инициатива концепция на новия председател на Агенцията за бежанците Никола Казаков в тази посока.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още