IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Кабинетът стартира дейността си положително

Кризата с КТБ и възстановяването на европейските плащания са наследени от предния мандат предизвикателства, смята вицепремиерът

10:35 | 13.02.15 г.
Бъчварова: Кабинетът стартира дейността си положително

Стартът на правителството е положителен. Такава оценка даде на първите 100 дни на кабинета вицепремиерът Румяна Бъчварова на съвместна пресконференция с останалите трима вицепремиери Меглена Кунева, Ивайло Калфин и Томислав Дончев в Министерския съвет по повод на 100-те дни управление на кабинета.

Бъчварова отбеляза, че управляващите са влезли в мандата много добре подготвени. "Имахме програмна декларация и екипът имаше управленски опит", отбеляза тя.

Според нея обаче традиционната толерантност за 100 дни управление не може да бъде открита в събитията, които са се случили. По думите на Бъчварова не е имало политическа толерантност, защото опозицията е била доста активна, ситуацията не е била спокойна както и във външен, геополитически план.

Тя отчете като големи предизвикателства, наследени от предишния мандат кризата с КТБ, възстановяването на европейските плащания и запазването на финансовата стабилност.

По думите ѝ има усещане за успокояване на политическата атмосфера и установяване на дух на конструктивност и предвидимост. "Общият стил на управление, който се опитваме да наложим, е да не се отлага решаването на проблемите", подчерта Бъчварова.

Тя подчерта, че са започнати широк кръг реформи и правителството не е имало избор в това отношение.

По думите ѝ все още не е постигнато сработване на кабинета и парламентарните групи и това е процес, който ще продължи.

„Слабост е и това, че в желанието си да постигаме резултати понякога прескачаме координационните процедури“, отчете тя.

Бъчварова открои като основен приоритет на правителството ускоряването на икономическото развитие и постигането на резултати, които да се отразят пряко на благосъстоянието на българските граждани.

Тя каза още, че причината този кабинет да има най-много вицепремиери е да се оптимизират процесите на управление и определи това като първа реформаторска мярка.

Бъчварова отчете свършеното в своя ресор, като посочи, че са заработили трите основни съвета – за развитие, за административна реформа и електронно управление, и са приети стратегически документи.

Вицепремиерът за пореден път опроверга категорично обвиненията на опозицията за кадрова чистка в администрацията. 77% са новите назначения при органите на власт и техните заместници - най-високото ниво, 85% са членовете на политическите кабинети, които са нови, и едва 14% са новите назначения в държавни изпълнителни агенции и структури, обясни тя.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още