IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева предлага създаването на специализиран антикорупционен орган

Икономическата цена на корупцията в ЕС е 120 млрд. евро годишно, или 1% от БВП на общността, изчисли вицепремиерът

17:48 | 20.01.15 г. 6
Кунева предлага създаването на специализиран антикорупционен орган

Създаването на специализиран, единен и обединяващ всички функции орган, който да се бори с корупцията, предложи вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на Деветата среща между правителството и бизнеса.

За да бъде създаден този орган, е необходимо широко политическо съгласие, допълни още тя.

По примера на Румъния антикорупционният орган трябва да бъде оставен да работи без политическа намеса, натиск и вмешателство. Кунева пое ангажимент да потърси мнозинство, ако за създаването на подобен орган е необходима промяна в Конституцията.

„Трябва да има реформа на контролните органи, въвеждане на оценка за интегритет, подготовка за създаване на независим орган за разследване на корупцията по високите етажи на властта и всички технически облекчения – електронни обществени поръчки, електронна здравна карта и други“, посочи още тя.

Икономическата цена на корупцията в ЕС е 120 млрд. евро, или 1% от брутния вътрешен продукт на общността годишно, отбеляза в своето изявление Кунева. Това е повече, отколкото съюзът изразходва за политиките вътрешна сигурност, тероризъм, имиграция, убежище, опазването на границите, взети заедно“, допълни още тя.

Данните за България сочат, че през 2013 година 58% от фирмите са препятствани да участват в някакъв търг. От 2002 година до 2006 година страната е ратифицирала десетки документи за борба с корупцията, но резултатите не са добри, стана ясно още от думите на вицепремиера.

Икономическото министерство в момента разработва план за намаляването на административната тежест у нас, стана ясно от думите на вицепремиера. По отношение на мерките за намаляване на регулаторната тежест тя посочи, че трябва да се направи преглед на режимите и не просто да се премахне част от тях, за да се отчете автоматично по-малък брой режими, а да се премахнат точно тези регулации, които са безсмислени и пречат на бизнеса.

Така ще останат останат само тези, които имат добър ефект върху бизнес средата у нас, допълни Кунева. За да бъде постигнато това, трябва да се прави и оценка на въздействието на законите, препоръча още тя.

На българския бизнес са необходими още и честно избрани и независимо работещи регулатори, смята вицепремиерът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Да, ама тя така си е свикнала жената. На времето за да бъде тя министър специално беше създадено ново министерство. Министерство, по европейските въпроси. Голема работа. Как звучи само. После, като замина за Брюксел го закриха, което значи, че сигурно е било много необходимо. Сега жената е решила да си измисли специален антикорупционен орган. Не ви ли звучи някакси много по европейски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
LuckyYou
преди 9 години
Има постоянен работещ орган срещу корупцията и той се казва БОРКОР! Кунева дори това не знае?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Буда Гоцев
преди 9 години
Кунева и сие, отдавна е ясно, че изобщо не се борите срещу корупцията - не може да се бориш срещу основния принцип на функциониране на държавата - може само да симулираш борба, но даже и това не се напъвате да правите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
БОРКОР е съществуващия орган: http://borkor.government.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Куневице, а туй какво ли е: http://***.ciaf.government.bg/Хич и не трябва още администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още