IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК ще има право да разследва всяка информация за юридически лица

Парламентът удължи мандата на сегашното ръководство на комисията с още две години

16:27 | 11.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно промените в Закона за защита на конкуренцията, предава БНТ.

Основните изменения предвиждат съществено разширяване на правомощията на Комисията за защита от конкуренция (КЗК), като тя ще има право за разследване и взимане на решение, включително осигуряване на достъп до всяка информация, която касае проверяваното юридическо лице.

Прието беше и удължаване на мандата на комисията, като така сегашният състав на КЗК ще остане още две години. Мандатът на сегашните седем души в КЗК изтича през юни 2021 г. След приемането на предложенията той се удължава до 2023 г., като те могат да бъдат избрани за още 7 години. 

От БСП поискаха този текст да отпадне и определиха това решение като награда за членовете на комисията и попитаха защо е тази награда. Депутатът от левицата Крум Зарков каза, че подобни решения водят до отпадането на професионалистите и заместването им с "калинки".

Реакция от ГЕРБ нямаше.

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат още, ако участник в картел, ефективно съдейства за разкриване на картелно споразумение, то той да може да бъде освобождаван от санкции или да търпи занижени глоби.

Предвидено е въвеждане на внезапни проверки на купувачи на храни и селскостопански продукти при съмнение за нелоялна търговска практика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още