Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Л. Каримански: Търси ли Кристалина Георгиева кариера в България?

Георгиева вероятно е била обсъждана и за кандидат за президент на ГЕРБ, смята икономистът от ИТН

Л. Каримански: Търси ли Кристалина Георгиева кариера в България?

Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP

Кристалина Георгиева е била в София преди две седмици и е имала срещи в Президентството и с настоящия управител на Българската народна банка (БНБ), съобщи в ефира на bTV Любомир Каримански, депутат от "Има такъв народ" (ИТН) в 46-то Народно събрание. Той беше председател на комисията по бюджет и финанси в парламента и според очакванията - кандидат да замести гуверньора Димитър Радев.

Той поиска информация от институциите официална информация за водените разговори и посочи, че е странно защо нито една медия не се е заинтересувала от този казус.

Още по темата

Целта на посещението на Георгиева в институциите е да обсъди политическата ситуация в страната, икономическото състояние и "евентуалната кадрова обезпеченост на различните публични институции и регулаторни органи", обясни още икономистът и допълни, че няма информация дали Кристалина Георгиева се готви да заеме поста на Димитър Радев, чойто мандат вече изтече.

Името на Георгиева, която в момента е ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) се забърка в скандал около класацията за бизнес активност, изработвана от Световната банка. Тя беше част от управлението на институцията и според коментари е лобирала за по-благоприятни анализи за Китай в класацията ѝ.

Списанието The Economist дори поиска оставката на Георгиева от поста, който заема сега. Тя отхвърля всички обвинения и посочва, че отговорност трябва да се търси от предишния президент на Световната банка Джим Йонг Ким.

За Каримански няма проблем Кристалина Георгиева да бъде управител на БНБ, стига да е наясно със случващото се в страната. Например да е наясно с процеса за влизане в еврозоната, ликвидните експозиции в банките и други предизвикателства за банковата система у нас, както и да отговаря на критериите за почтеност.

Икономистът призна, че дори не е наясно в каква насока са разговорите, които Георгиева е водила с висши чиновници, предполагайки че е имала среща дори и с президента Румен Радев. Възможно е тя да е предлагала кандидати за постове на базата на своя опит и контакти, предположи още Каримански, провокирайки медиите да търсят повече информация за срещите на Кристалина Георгиева в Президентството.

Според него и са водени и разговори с ГЕРБ тя да бъде кандидат за президент, но след скандала около класацията на Световната банка не е ясно дали това все още е на дневен ред.

По отношение на бюджета на България за 2021 година Каримански отбеляза, че разходната част изостава. Според него има резерви и възможности за подпомагане на бизнеса и по отношение на енергийната криза. Правят се разчети как цените на енергията и инфлацията ще се отразят на бизнеса. 

Икономистът посочи, че българските производители на енергия "субсидират" съседните страни, където цената на тока традиционно е по-висока и страната не е хеджирала риска.

ИТН ще предложи на правителството мерки за намаляване на тежестта на високите цени на електроенергията за бизнеса и домакинствата. Част от тях са свързани с преразпределяне на печалбите на АЕЦ "Козлодуй" или на Националната електрическа компания (НЕК).

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 2 седмици
тази да скача сама в чувала или като Милен Цветков на някое кръстовище и довиждане. Бастардисаха човека за нема нищо, а такива гадoвe като това животно горе живеят и тровят хората, не е справедливо да му се невиди ....

Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.