IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров за изгонените дипломати: Решение, взето под натиска на САЩ

Вашингтон се опитва да изтрие историческата памет на балканските народи, особено православните, смята руският външен министър

20:01 | 04.07.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Сергей Лавров. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Bloomberg LP

Решението на България да изгони 70 дипломати е взето под натиска на САЩ и цели да "изтрие историческата памет на българите, да разруши фундаментите на нашите отношения", коментира руският външен министър Сергей Лавров по време на брифинг след среща с венецуелския си колега Карлос Фариа, пише ТАСС.

Москва ще отговори реципрочно на българските действия, коментира още Лавров. По негови думи изгонените служители на посолството у нас са обезпечавали "жизнеспособността" на дипломатическата мисия и е засегната нормалната работа на институцията. По-рано днес БНР съобщи, позовавайки се на свои източници, че руското посолство у нас е преустановило издаването на туристически визи.

Сергей Лавров коментира още, че премиерът в оставка Кирил Петков има ясна "проамериканска ориентация" и е взел решението за изгонването на руските дипломати по искането на "своя суверен". Руският външен министър е категоричен, че политиката на Вашингтон цели "убийството на историческата памет и на другите народи на Балканите, особено на православните".

Решението на Кирил Петков е изненадало членовете на кабинета му, а анализите на Министерството на външните работи на Русия показват още, че то е незаконно, става ясно още от коментара на Лавров.

На 28 юни София поиска от Русия да прибере 70 свои служители от посолството и не се съобрази с нота на посланика Елеонора Митрофанова, изпратена два дни по-късно, за отказ от това решение. Изгонените дипломати и техните семейства напуснаха България с два полета от София на 3 юли. Митрофанова предупреди, че ще поиска от Москва да затвори посолството си у нас, което би предизвикало ответна реакция на българската страна и е равнозначно на късане на дипломатическите отношения между двете страни.

По време на пресконференцията Лавров изтъкна още, че САЩ оптиват да дестабилизират и икономиката на Венецуела, но страната е показала, че може да устои. По време на разговорите между Лавров и Фариа бяха договорени проекти в областта на енергетиката, фармацевтиката и военно-техническото сътрудничество, пише още ТАСС.

Русия и Венецуела подписаха и споразумение за сътрудничество в Космоса, което включва и поставяне на станция на ГЛОНАСС във южноамериканската страна. Системата е руският отговор на GPS. По официални данни на руския разработчик на сателитната система след редица модернизации през последните години точността на ГЛОНАС се повиши от 10-15 метра до около 3 метра отклонение.

При американския конкурент точността е 1-2 метра в държавите от ЕС, САЩ, Канада, Япония, Китай и Индия. В останалите райони по света отклонението се движи между 1 и 5 метра. 

В началото на юни България затвори въздушното си пространство за самолета на Сергей Лавров и така провали планирана визита на руския дипломат в Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
Нашият като видя, че изпуска кокала на властта и реши да напакости колкото може. За отмъщение. Без да даде смислено обяснение, без да се консултира с коалицията. Това не е поведение на държавник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Духай ве, пиянде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хахааа, мед за душата е, когато москалска маст*я така жално KBИЧИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Nuclear man
преди 1 година
Понеже ние имаме 12, а те трябва да изгонят 70... щели първо да ни дадат 58 от техните шпиони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
potentielle_energie
преди 1 година
Не е ясно кочияша от къде на къдя ще задвижи камджията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
"РУСКИТЕ ШПИОНИ СИ ТРЪГНАХА. КАКВО СЛЕДВА? КОКОРЧО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ХАРЕСВА ЖЕНИ. КИРЧО ЩЕ СПРЕ КРИСТАЛА, ЛЕНА ЩЕ СИ ЛЯГА САМО С МИРО, КОРНИ ЩЕ Е ПОСТРОИЛА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още