IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз ще приеме условията по рамковия договор за 2017 г.

Разпределението на бюджетите за болниците ще бъде на тримесечие

10:56 | 27.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) е взел решение да делегира права за подписване на Националния рамков договор (НРД) за 2017 година. Това стана на провелия се през уикенда Събор на съсловната организация. Решението е прието с 219 гласа "за", 34 - "против" и 9 - "въздържал се" при 315 регистрирани, предава БТА.

Договорът в здравеопазването трябва да влезе в сила от 1 април.

Миналата година лекарите отказаха да подпишат Национален рамков договор със Здравната каса за цените и обемите медицинската помощ и Касата наложи едностранен договор.

Тази година с документа се разпределят 1,613 млрд. лв. за болниците (сумата е същата като предходната година - бел. ред.), 200 млн. лв. за първичната извънболнична помощ и 219 млн. лв. - в специализираната извънболнична помощ.

В проекта за НРД е записано, че нарастват средствата за прегледи при личните лекари и при лекарите специалисти. Цените на профилактичния преглед се повишават от 9 на 12 лв., на първичния – от 19 на 20 лв., увеличават се с по 2 лева медицинската експертиза и първоначалният преглед от физиотерапевт – от 5 на 7 лв. 

Цените на клиничните пътеки на този етап се запазват, новите стойности ще могат да се коментират след януари 2018 г., посочи председателят на БЛС.

Разпределението на бюджетите за болниците по регионални здравноосигурителни каси ще бъде на тримесечие, а не за месец, както досега.

Прехвърлянето на средства между отделните здравноосигурителни плащания ще става след представено от БЛС становище. По този начин БЛС ще се опита да не допуска прехвърляне на средства от една болнична помощ в други групи като лекарствата, например.

Договорът дава нова възможност на младите лекари да работят с НЗОК, докато специализират.

Миналата година БЛС отказа да подпише рамковия договор заради въвеждането на пръстовия отпечатък. Тази година текстът за отпечатъка не е заложен в рамковото споразумение.

От Здравното министерство и НЗОК обявиха, че няма да се въвежда пръстов идентификатор в извънболничната помощ, което би струвало с около 25 млн. лева допълнителни разходи, а и няма капаците за обработка на заявките. В проектодоговора за 2017 година не е заложено въвеждане на пръстов отпечатък в болниците. Ако договорът бъде подписан, от 1 април отпечатъци няма да се взимат и в болниците.

Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) също обявиха, че ще подпишат Рамковия договор в здравеопазването за 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още