Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Личните лекари искат да се намали административната тежест при имунизирането

Имунизацията на пациентите да се вписва само на едно място, а не на пет, ще е улеснение, смята д-р Георги Миндов

Личните лекари искат да се намали административната тежест при имунизирането

Снимка: БГНЕС

Личните лекари са готови да се заемат с масовото ваксиниране, но призовават имунизацията на пациентите да се вписва само на едно място, а не на пет, както е прието сега. Според общопрактикуващите лекари в България е напълно възможно да се ваксинират от 50 хиляди до 100 хиляди души дневно, но трябва да се намали административната тежест.

Общопрактикуващите лекари са единствената структура у нас, която има разкрити кабинети за ваксинация. И в най-отдалечените места има имунизационни кабинети, каза по Нова телевизия д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. 

„Трябват ни две неща – ваксини и желаещи да се ваксинират. Много е важно да се намали поне наполовина в момента заложената в Националния имунизационен план административна тежест. Когато се слага една ваксина, се налага да отразя нейното поставяне на цели пет места - в амбулаторния лист,  в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизирам голям брой хора за ден. Вероятно 15 минути няма да ми стигнат да ваксинирам един човек при всички тези документи”, обясни лекарят. 

Още по темата

Според него е достатъчно информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния регистър.

На въпрос има ли забавяне при ваксинирането на личните лекари, той обясни следното:

„До миналата седмица имаше проблем в София. Там работят 1/3 от джипитата у нас. С подкрепата на Столичната колегия на Лекарския съюз нещата се уредиха. Мисля, че всички желаещи са получили първата доза”, поясни Миндов.

Той обясни още, че ваксинирането на хората, които попадат във фаза 6 - тези между 45 и 65 години, вероятно ще бъде догодина.

„Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал. Общо 243 000 души попадат в нея. При стоматолозите ваксинирането върви много бавно”, посочи още Миндов.  

Относно ваксинирането нямаме добра организация, а няма и ваксини, които да стигнат за всички, дори те да поискат да бъдат ваксинирани, каза по БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

„Най-важното е страната ни да ваксинира и предпази хронично болните и възрастните хора, защото те сега са най-застрашени. Към тях трябва да се насочени всичките ни усилия – електронно здравеопазване, домашни грижи и достъп до най-съвременните лекарства, ваксини и всякаква грижа – само това ще позволи да се върнем към нормалния си начин на живот,", посочи той.

По думите на Хасърджиев в рамките на една година фармацевтичните компании няма да могат да произведат нужното количество ваксини.

„Затова беше важно България да си подреди правилно приоритетите в здравеопазването много ясно - реорганизация на лекарите, грижи да хронично болните пациенти и електронното здравеопазване. Сега на безплатния телефон към Националната пациентска организация много хронично болни пациенти питат как ще се лекуват, бременните също питат, защото някои от личните лекари са спрели да си вдигат телефоните, усложниха се много от заболяванията, много от хората са без достъп до лечение, защото беше ясно, че тази инфекция няма да си тръгне. Тези хора ни търсят, защото се лутат и не знаят какво да правят“, сподели медикът.

Той определи опитите и на Министерството на здравеопазването, и медицинската общност като хаотични опити за справяне със ситуацията.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите