IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва масово тестване на учителите за коронавирус

38% от педагозите и непедагогическия персонал са готови да се ваксинират

10:48 | 25.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

От днес започва процесът на масово тестване на учителите за Covid-19. Мащабното проучване в системата на средното образование ще се прави с бързи антигенни тестове и ще се извършва поетапно. Тестването ще е безплатно и доброволно.

Целта е да се провери скритата заболеваемост сред педагозите преди връщането на част от учениците от 5 до 12 клас към присъствено обучение от 4 февруари.

"Където са готови, ще започнат. За нас е по-добре да бъде по-близко до връщането на учениците от прогимназиален и гимназиален етап в училище, т.е. да е по-близко до края на месеца. Това е доброволно, една допълнителна възможност за учителите, което ще позволи и да се направят анализи и един израз на това, че образованието ни е най-важно", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

38% от учителите и непедагогическия персонал са готови да се ваксинират, а над 60% са готови да си направят антигенен тест, за да се види какво е здравословното им състояние и дали са прекарали коронавирус, посочи по БНТ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. 

Със здравния министър и главния държавен инспектор уточнихме как и по какъв начин ще се извършва логистиката за масовото тестване и ваксинирането. Ще се направи връзка между РЗИ-тата и Регионалните управления на образованието по региони, обясни Такева.

Първи в кампанията по масова имунизация ще са Пловдив и Бургас, а след това и останалите градове.

Работата на учителите е изключително стресова, имаме над 4000 учители с ТЕЛК-ове, така че според мен е препоръчително да се ваксинират, каза Такева.

"На срещата със здравния министър Ангелов ние уточнихме, че на 4 февруари в клас ще влязат учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас. Днес обаче аз ще направя предложение децата от 5-и и 6-и клас да влязат в клас поне за две седмици", допълни Янка Такева.

Очаква се да бъде обявено кога точно тръгват на училище 7-и, 8-и и 12-и клас. Тези класове ще се редуват на две седмици с другите ученици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още