Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Майките на деца с увреждания договориха с Бисер Петков индивидуалната оценка

Предстоят работни срещи за доработка на текстовете от методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания

Майките на деца с увреждания договориха с Бисер Петков индивидуалната оценка

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“ постигнаха договореност със социалния министър Бисер Петков относно оспорваната от тях Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, предаде БНР.

Припомняме, че въпросната методика влезе в сила вчера. Тя беше приета от Министерския съвет на 27 март и е базирана на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация (ICF).  

Още по темата

Целта е с методиката да се създаде ефективен моделна индивидуална оценка, който ще бъде съобразен с функционалните затруднения на хората с увреждания и с препятствията в обкръжаващата среда. Предвидено е да бъде идентифицирано и желанието на човека за извършването на конкретни действия. С тази методиката ще се прави и оценка за нуждата от социални услуги, лична помощ или друг вид подкрепа при условия и по ред, определени със закон.

Миналата седмица документът беше одобрен от правителството, след което майките излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и обявиха готовност за нови протести, ако текстовете не бъдат променени, припомня БНР.

В отвореното си писмо майките настояваха методиката да бъде по-справедлива, като се отчитат специфичните нужди на децата и възрастните с увреждания. Те искат по-качествен и ефективен модел на закона за личната помощ.

Днес стана ясно, че в крайна сметка след разговори с Бисер Петков са договорени работни срещи за доработка на текстовете.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България