IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИЕ: Таксата за ВЕИ-производители е само за регулирания пазар

Таксата ще бъде нормативно признат разход, което ще намали корпоративния данък, заявиха от енергийното министерство

17:24 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МИЕ: Таксата за ВЕИ-производители е само за регулирания пазар

Такса върху преференциалната цена при задължителното изкупуване на електрическа енергия, произведена от соларни и вятърни централи, се прилага в много европейски страни, дори с ретроспективно действие като Чехия, където е въведен данък върху преференциалните цени от 26 до 28%, и Гърция – 30%.

Този коментар прави Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) по отношение на мярката, предложена от "Атака", за добилата популярност като „данък слънце“ такса за производителите на електричество от възобновяеми източници. Миинистерството коментира още, че с таксата за производителите на електричество от слънчева и вятърна енергия не се облагат приходите на тези производители и в този смисъл тя не представлява квазиданък.

„Производителите сами са избрали търговията на регулиран пазар с преференциални цени, а държавата е въвела по-благоприятно за тях третиране и е задължила обществения доставчик да изкупи цялото количество произведена енергия“, коментират от министерството и допълват, че при промяна на средата законодателят е в правото си да въведе и такси за произведената и изкупена по преференциални цени електроенергия.

Търговията на свободния пазар, износът на електроенергия, както и енергията, произведена за задоволяване на собствени нужди, е изцяло освободена от такси.

Следва да се има предвид, че таксата, която ще следва да бъде удържана, е нормативно признат разход, т. е. той в крайна сметка ще намали и корпоративния данък, който следва да се заплаща от производителите на електричество от слънчева и вятърна енергия, твърдят от МИЕ.

Промените, които предвиждат въвеждането на такса, са направени от депутати от партия „Атака“, припомнят от МИЕ. Народните представители имат право на законодателна инициатива между първо и второ четене на законопроектите (в случая на Закона за бюджета на държавата за 2014 година). Крайното решение се взима от парламента.

Съгласно Директива 2009/28/ЕО производството на електрическа енергия от ВЕИ до 2020 г. в България трябва да достигне 16%. По данни на МИЕ към момента този процент е близо 15 на сто, а инсталираните мощности от фотоволтаици са над 1000 МВт и още 680 МВт – от вятърни централи.

Преференциалните цени за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници не отчитат конкретни стойности на индивидуален инвестиционен проект, а осреднени такива на основата на официални източници и международния опит, коригирани със специфичните за България обстоятелства.

Преференциалните цени за изкупуване на енергия от ВЕИ, определени от ДКЕВР за 2013 г., достигат 353 лв./за МВтч. За сравнение изкупната цена на електрическа енергия от АЕЦ „Козлодуй“ е 37,75 лв./МВтч, а на ТЕЦ „Марица изток 2“ е 63,14 лв./МВтч.

В този смисъл таксата е и мярка, която ще е стъпка към преодоляването на резките разлики между цените на различните производители, работещи на регулирания пазар и ще има като ефект балансирането на електроенергийната система, се казва в позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още