IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИЕТ: България ще развива иновативни сектори, ще разширява износа за Азия

В момента делът на износа на високотехнологични продукти е 8%, показват данни на икономическото министерство

10:36 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
МИЕТ: България ще развива иновативни сектори, ще разширява износа за Азия

Българската икономика трябва да развива сектори, свързани с иновациите, и такива, носещи висока добавена стойност. Това е един от основните изводи в представения от зам.-министъра на икономиката и енергетиката Евгени Ангелов доклад на министерството за състоянието на българската икономика, по време на възобновилия работата си след 3-годишно прекъсване Съвет за икономически растеж.

В доклада въз основа на проучване се констатира, че сектори като производство на цимент, черни и цветни метали, изискващи големи първоначални инвестиции, имат сравнително висока производителност и темпът на нарастване на добавената стойност също е висок.

В един от основните сектори, свързани с иновациите – компютърните технологии, България е на добро ниво и има конкурентни предимства в рамките на ЕС, се отбелязва в доклада на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

По-конкретно, от иновативните отрасли, най-висок е темпът на нарастване на производителността при производство на изчислителна техника, електронни елементи, медицинско оборудване и ИТ технологии. Зам.-министър Ангелов отново посочи, че въпреки кризата, делът на износа на високотехнологични продукти за последните 10 години е нараснал от 4% на 8%.

В същото време от МИЕТ са на мнение, че тъй като вносът на стоки от Китай в Европейския съюз (ЕС) непрекъснато расте през последните години, то страната ни би трябвало да се опита да стане „входна врата“ за ЕС за част тези стоки, от което да печелим.

Министър Трайчо Трайков подчерта, че, от друга страна, би трябвало да разширим износа си за разрастващите се азиатски пазари. 

В доклада на МИЕТ се обобщава, че е необходим нов модел на икономически растеж на България, ориентиран към производство и износ на стоки и услуги с висока добавена стойност. Тези отрасли са именно промишлеността и ИТ сектора, които генерират общо 90% от износа ни и могат да ни осигурят дългосрочен икономически растеж.

В същото време в документа се констатира, че секторите, свързани основно с природни ресурси и евтина работна ръка, не могат да осигурят устойчив икономически просперитет поради ограничеността на природните ресурси, непостоянните цени на суровините и конкуренцията от страни с още по-ниски разходи за труд извън ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още