IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализ: Конкурентоспособни ще ни направи ИТ секторът и екотехнологиите

Сега делът в износа на страната на високотехнологични продукти е само 8%

15:30 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Анализ: Конкурентоспособни ще ни направи ИТ секторът и екотехнологиите

Конкурентоспособността на икономиката ни ще се повиши с развитието и увеличението на дела на високотехнологичните отрасли в брутния вътрешен продукт (БВП) и в износа. Това е един от основните изводи в секторен анализ на българската икономика, представен в основни линиии днес на конференция, посветена на конкурентоспособността, от зам.-министъра на икономиката и енергетиката Евгени Ангелов.

Той посочи, че понастоящем голяма част от БВП на страната се формира от добива и износа на суровини, които не са с висока добавена стойност, а също и от сектори като тютюнопроизводството, които се основават на евтината работна ръка, което в перспектива не е предимство. Що се отнася до промишлеността, нейният дял в БВП е 25%, т.е. е близък до средното ниво в Европейския съюз (ЕС).

Изнесените данни показват, че за периода от 2000 г. досега делът в износа на страната на високотехнологични продукти е нараснал от 4% на 8%, което обаче е под средното за ЕС. Дори през последната година на криза расте износът на лекарства, радио и телевизионна техника и др.

Според анализа от високотехнологичните отрасли добре се развиват у нас производството на електронни елементи, медицинско оборудване, изчислителна техника, ИТ секторът.

От самите сектори, основаващи се на високите технологии, България би трябвало да развива някои направления приоритетно, като според анализа на Министерството на икономиката и енергетиката това трябва да са: информационните технологии; еко и енергоспестяващи технологии; фармацевтична промишленост, здравословни храни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още