Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Министрите в новия кабинет ще са ясни след подписване на програмата за управление

Очаквам от Радев много по-радикални действия по ключовите проблеми, посочи политологът Георги Киряков

гледано: 881   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Имената в бъдещия кабинет ще си останат предпоследни, докато не се подпише програмата за управление на страната при формулирането на ясни политически цели в четирипартийната коалиция. Това прогнозира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria политологът Георги Киряков.
Още по темата

Той напомни, че това беше и едно от най-важните условия – първо да се постигнат всички възможни договорки за управлението на страната, за целите, които се поставят, за стъпките, които трябва да се предприемат в началото на управлението и след това да се мисли вече и за структура на Министерски съвет и за имената.

"Важното е да се носи политическата отговорност за управлението на страната. Много важно решение, което е ново за българския политически живот, всеки, който бъде посочен за министър и бъде избран, да си избере екипа. Не както досега се е правило – коалиционно споразумение за взаимен контрол, като под министъра се слагаха заместник-министри от различните партии", отбеляза Киряков.

По думите му сега вече ще се знае ако една партия е поела съответното министерство, то тя ще носи цялата отговорност за управлението на този огромен ресурс.

"Говоря за човешки ресурс, и за финансов ресурс, и за властови ресурс, поясни политологът. – Всички политически сили, които влизат в коалиция в момента, са незаобиколими фактори, защото без нито една от тях не може да се направи трайно мнозинство."

Киряков подчерта, че подкрепя тезата, че настъпва краят на прехода и се сменя цялата генерация в политиката.

„Подкрепям напълно тази теза. Краят на прехода настъпва, когато видим ясно очертана визия в България да се нормализират демократичните процеси, да се върви стъпка по стъпка към това, което се прави например в Германия", каза политологът.

Той се надява президентът Румен Радев да предприеме много по-радикални действия по отношение на ключовите проблеми, които сам постави по време на предишния си мандат, и най-вече в борбата с корупцията.

Георги Киряков смята, че ще продължим да виждаме съпротивата от страна на прокуратурата и на главния прокурор.

Според него има нежелание, включително при Кирил Петков и Асен Василев, но особено при Кирил Петков, да се предприемат радикална промяна на модела в тази посока.

"Имаше такива индикации по време на предизборната кампания, имаше и след изборите, но последните му изказвания са доста по-умерени в това отношение. Признава, че много трудно може да се върви към смяна на главния прокурор, без да се изпълнят тези и тези условия – говорим за конституционно мнозинство, за мандата, който прокурорът има. Но всичко е въпрос на приоритети и желание на президента да предприеме радикални действия", каза още политологът.

Има ли сигурни имена и изненади в спряганите имена за министри в бъдещия коалиционен кабинет? Каква е квотата на президента Радев в новото правителство? Успяха ли да се еманципират и да станат самостоятелни политически играчи лидерите на "Продължаваме промяната"? Каква е фундаменталната разлика между сегашното евентуално коалиционно управление и "Тройната коалиция" от миналото?

На тези и други въпроси ще получите отговор, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.  

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 17 януари