Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Министърът на туризма: Резервациите в ски курортите са около 30%

Ски курортите ни имат резервации от сръбски, гръцки, турски и македонски туристи, отчете Марияна Николова

Министърът на туризма: Резервациите в ски курортите са около 30%

Марияна Николова провери места за настаняване и ски зоната в курорта Пампорово. Снимка: БГНЕС

В момента резервациите за зимния сезон са около 30%. Тази година няма да разчитаме на чуждестранните туристи, а на вътрешния туризъм и балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и ще могат да стигнат до нашите курорти. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която провери места за настаняване и ски зоната в курорта Пампорово. Тя се увери в стриктното спазване на мерките срещу коронавирус в местата за настаняване и спортните съоръжения в ски зоната. 

Още по темата

Ски курортите ни имат резервации от сръбски, гръцки, турски и македонски туристи. Ако всичко е спокойно и под контрол, считам, че ще имаме посещения от нашите съседни страни, каза Мариана Николова, цитирана от БТА. По нейна оценка около 80% от бранша е спасен от фалити благодарение на приетите мерки за подпомагане.

В отговор на въпрос за мерките за подпомагане на туристическия бизнес министърът заяви, че са предвидени около 156 млн. лв. като допълнителна мярка през Министерството на икономиката.

Помощите в сектора са над 56 млн. лв., като се обсъждат и допълнителни мерки, които ще се приемат в зависимост от развитие на епидемичната ситуация. Мярката 60/40, която за нашия бранш е 80/20, все повече се ползва от туристически бизнес според министър Николова.

Според Николова браншът ще се възстановява минимум 2 години, но за новото начало ще говорим към май-юни, тъй като всички разчитаме на ваксината. Очакваме доставката в края на месеца и това ще доведе до успокоение, каза министърът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Предвижда се сливане на комисии и отделяне на туризма в самостоятелна