IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли икономиката ни да стигне предпандемичните нива до края на 2021 г.?

Темповете на конвергенция на реалните доходи са много добри, каза Кристофор Павлов

18:08 | 06.07.21 г. 3
Може ли икономиката ни да стигне предпандемичните нива до края на 2021 г.?

Ниската скорост на ваксиниране срещу коронавируса ще е определяща за възстановяването на икономиката на страната. Това заяви Кристофор Павлов, главен икономист на „УниКредит Булбанк“, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

С 14% ваксинирани България е на последно място в Европа и перспективите не са обещаващи, посочи той.

В краткосрочен план възстановяването на икономиката е учудващо, коментира икономистът.

„Имаше 2,5% ръст на тримесечна база в началото на годината, достатъчно е да има ръст от 1% през второто тримесечие, 0,3% през третото и нулев ръст през последното, за да се постигнат предпандемичните нива“, смята Павлов. По думите му икономиката ще стигне нива от преди пандемията до края на 2021 г.   

Възстановяването на износа на стоки и услуги започна, но протича по-бавно от страните в ЕС. „Реалният експорт е 5,3% под предпандемичните нива, това ни поставя на 20-то място в ЕС и последно място в Централна и Източна Европа.“ 

Близко сме и до момента, когато безработицата ще се редуцира до стойности, които съответстват до изискванията за пълна заетост. „Има и структурни промени с използването на ниско платена работна сила – тези индустрии започнаха да се изнасят в чужбина“, каза Павлов.

"Темповете на конвергенция на реалните доходи са много добри и са подобни на тези, които се наблюдават в другите страни в Централна Европа", каза Павлов.

Повече за перспективите пред България, зелената сделка, възстановяването от коронакризата може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Великобритания скочи от под 2000 случая на ден на почти 27-28 хил. с тенденция броят да нараства. При Израел от под 10 на ден случаите отиват към 500 през последните седмици.В Русия, Испания и Португалия положението също не е розово.А е лято.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
е с колко главоломно да е ... ?! виж в рассия е сериозно , ама в посочените държави ... ваксинирането си казва думата . не бях поглеждал къде колко и какви случаи има регистрирани и как върви ваксинацията ... не е истина колко сме зле като държава , чак не ми се верваше . първоначално си помислих , че ни нема в списъците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Залагам на не. Извинете за скептицизъма, но като гледам как главоломно нарастват случаите посред лято при 60+% ваксинирани в Израел и Великобритания, октомври най-вероятно ще сме в поредното затягане на мерки и затваряне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още