Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Можем да направим революция в биоземеделието, твърди експерт

При биоразнообразието и намаляването на въглеродните емисии то има безспрони предимства, посочи д-р Стоилко Апостолов

гледано: 1095   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Имаме всичко необходимо за осъществяване на революция в биоземеделието. Това заяви д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие "Биоселена", в ефира на “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Производството при биоземеделието е между 8% и 25% по-малко от конвенционалното и това се дължи най-вече на разликите в обработваемата земя” , отбеляза Апостолов. Но веднага уточни, че доходите при биоземеделието са по-добри от тези при конвенционалното.

По отношение на биоразнообразието и намаляването на въглеродните емисии, биоземеделието има безспорни предимства. При него не се използват химически торове и препарати за защита. Вместо това в употреба влизат земеделски техники за намаляване на нуждата от такива препарати, като например бобови култури, които обогатяват почвата с азот, каза гостът. 

Още по темата

Д-р Апостолов посочва още, че 25% от въглеродните емисии в световен мащаб са породени от дистрибуцията на храна, което включва и тяхната доставка. 

„Огромните търговски вериги имат своята роля в този процес, те няма как да изчезнат, хората очевидно обичат да пазаруват от тях“, посочи той и даде други примери. Когато на „малки семейни производители на биохрани им бива позволено да доставят за един определен магазин от цялата верига. Но негативните примери също съществуват. По-голямата част от големите търговски марки са с централно зареждане и имат много тежки условия. За да сключат договор с производители на биохрани, те искат капацитет, който да може да зареди цялата верига, а не отделен магазин. Тези правила трябва да бъдат променени“, смята Стойко Апостолов. 

По отношение на доставката на биопродукти от трети страни, които не са част от Европейския съюз, регламентът е един и същ навсякъде. “Голяма част от биопродуктите идват в ЕС от трети страни, има огрмни доставки от Южна Америка на банани и цитруси. Условията за тяхната дистрибуция са същите, както и за произведените на територията на Европейския съюз.”

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стефан Янев освободи от длъжност трима зам.-министри