IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 28 млн. лв. ще връщат компаниите на НЗОК за второто тримесечие

Най-голямо е превишението в групата на онкологичните лекарства

15:39 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Малко над 28 млн. лв. повече е платила Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за основните групи лекарства, които реимбурсира, през второто тримесечие на 2020 г. Това показват данните от информационната система на Касата, чрез която се контролира прилагането на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. Превишението е спрямо условните бюджети по тримесечия.

Спрямо първото тримесечие сумата се стопява почти наполовина, след като за първите три месеца на годината то беше малко над 55 млн. лв. 

Механизмът за контрол беше въведен миналата година с идеята компаниите да връщат постъпленията, които надвишават бюджета им за тримесечието след приспадане на отстъпките, които дължат на фонда.

Най-голямо е превишението за медикаменти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания и при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции. То е с 20,3 млн. лв. повече спрямо условния бюджет на Касата за второто тримесечие  и е с 6 млн. лв. повече в сравнение с превишението на бюджета за първото тримесечие . Общо за тази група лекарства (група В) Касата е платила 37, 3 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2019 г.

За лекарствени продукти за домашно лечение на територията на страната (група Б) за април-юни 2020 г. Здравната каса е платила с близо 6 млн. лв. повече, а превишението на условния бюджет за второто тримесечие на 2020 г. е с 1,1 млн. лв. и приблизително равно на превишението на условния бюджет за първото тримесечие.

Другата група с най-високи разходи е тази на лекарствата за домашно лечение с протоколи. В сравнение със същия период на предходната година Касата е платила 13,4 млн. лв. Превишението на условния бюджет за второто тримесечие на 2020 г. е с 6,6 млн. лв., като намалява почти наполовина в сравнение с превишението за тази група лекарства за първото тримесечие.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още