Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над две трети от българите подкрепят протестите срещу управлението

44% очакват преждевременен край на правителството

Над две трети от българите подкрепят протестите срещу управлението

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мнозинство от 70% подкрепя протестите срещу управлението. Това показва сондаж на „Галъп интернешънъл“ в обобщение на протестите от последните седмици.

Протестният потенциал в страната е сериозен, остава видим и това прави вероятни нови обществени недоволства въпреки преминаването на текущата вълна на протести. Преобладава мнението, че протестите досега са били спонтанни. На този фон личи повишена критичност към управлението, поляризация и липсва ясна обществена увереност в пълен мандат на кабинета, посочва социологическата агенция. 

Още по темата

50 на сто от анкетираните заявяват, че биха участвали в протест срещу правителството, 8% твърдят, че вече са участвали или в момента участват. 41% не биха взели участие в протест, а 1% се затрудняват да отговорят.

Подкрепата за различните форми на протест срещу правителството е сериозна – мнозинство от 70% отговаря с „да“ на директен въпрос. 27% са на противоположното мнение, а останалите не могат да преценят.

Оказва се, че по-голямата част от запитаните възприемат мнението, че протестите са спонтанни – 69% споделят това становище. Като платени ги определят 19%, а като криминални - 4 на сто от анкетираните. Останалите не могат да преценят.

Повечето българи споделят средна към негативна оценка за управлението. 32% смятат, че правителството се справя „средно“ с управлението на страната. „Много добре“ се справя то според 4 на сто от анкетираните, че се справя „добре“ смятат 15%. Що се отнася до негативните оценки – 26% намират управлението за „лошо“, а 21% го определят като „много лошо“.

На този фон практически еднакви изглеждат дяловете на онези, които очакват предсрочно напускане на кабинета и онези, които очакват пълен мандат. 43% от анкетираните споделят мнението, че правителството ще остане на власт до края на мандата си през 2021 г., но 29% възприемат опцията до евроизборите, а 15% - до местните избори през 2019 г.

Така общо 44% очакват преждевременен край на правителството. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж, проведен 28-30 ноември сред 801 души в цялата страна. 1% от извадката е равен на около 55 хил. души.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
8
 
5
 
12
Sokratus до: neverland
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
хахахахаха
Тези размисли къде ги научи!?! На партийна сбирка на ГЕРБ, БСП или на друга креатурна партия на бившата ДС!!!
Истината е една! Другото е мнение! Ти изказваш своето мнение, като го слагаш в устата на всички! В теориите на игрите има много добър екперимент, в който всеки обект(индивид) прави това, което за него е правилно. То може да не е правилно за другите, дори в повчето случаи е така. Другите много често не припознават неговите действия. Но като погледнеш от нивото на групата(обществото) - излиза, че групата върви в правилната посока. Т.е. тя прави правилните неща за себе си, но по много хаотичен начин! Но има едно голямо НО. Не трябва да има обекти(индивиди) с чувствотелно по-голяма сила от другите, защото те почват да изкривяват нещата към себе си и към нещата които са правилни само за тях!
Точно това отразява и изледването - хората са прави за себе си и подкрепят каузата да живеят по-добре. Но тази кауза влиза в противоречие със силните на деня (които изкривяват картината в тяхна полза), според които правилното за обществото и правилното за тях е едно и също.
Умните общества не контролират, а създават ред и правила!
;)
8
 
4
 
11
khao до: Otka4eni reformatori
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
абе син прocтитутcки, кви руснаци, кви русии .. .без да говоря за тях, ти им се слагаш като ефтин наркоман за рупли ... ае лапай го на късия и бъди щастлив
9
 
9
 
10
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ето и тук в тая тема пак пишеш глупости. Абе човек не ти или омръзна бе.. Тоя се свалил сам, оня сам се свалил не знам си кво. Тоя ще планира сам да се свали , че да се избере пак. Абе ти на коя планета и в кой свят живееш бе. Айде осъзнай се най накрая. Що за човек си. Баах,,ти и деби,лието значи.
Кка не ти омръзна да дрънкаш простоии не знам. С конкурс ливи избират. После защо европа е в упадък. Ми ще е в упадък като гледаш какъв е материала.
Дай боже да влязат 200-300 милиона африканци и муджахиниди в Европа и да ви строшат либералните тикви най накрая та белким ви дойде и малкото акъл който ви е останал.
Нямам търпение просто Европа да стане ислямска по бързо ( а тя ще стане) та тогава да видите демокрация в действие...
8
 
13
 
9
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Абе кап,ут сплескан айде спри се с тези руснаци руски връзки и конспирации рубли и не знам още какви ли не глупости. Нямам нищо общо с руснаците камо ли да има някакви руски връзки. Български гражданин съм и няма нито руска нито амеркинскка или каквато и да е била друга жилка. И не получаван нито долари, нито рубли. Получавам БГ лева. Заплата. Ако случайно не знаеш какво е това. Аре престани само да ти се привиждат руснаци навсякъде. Имам чувствовото, че вечер преди да ли легнеш проверяваш за руснаци под кревата.
Айде млъкни с тая проста мал,оумна уста и поне 1 път спри да говориш и пишеш глупости, че на хората им омръзна вече. То бива деби,лизъм ама от твоя страна си е направо изнасилен деби,лизъм. Ма то толкова ти е акъла. После що хората ви обиждат. Щото всички евроатлантици сте те такива...
Как па не ти омръзна да дрънкаш глупости и 1 1 път да кажеш нещо свестно. Как па 1 път не ти текна в кратуната.
Досега не съм чул или прочел една положителна и интелигентна приказка от теб по някакъв въпрос. Ама нито една. Само глупости.. Как па ей така не ти писна да говориш едни и същи глупости и само едно да си знаеш. Що за човек си бе де,ба.... Аман вече.....
5
 
9
 
8
neverland до: Sokratus
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Истината си е истина! Но когато истината е такава само за ЕДИН и не се признава от мнозинството за такава, то тя....фактически не е истина.

Правилно, справедливо, достоверно....е само онова, което е признато от мнозинството за такова. В един свят на психично болни-кой е с "правилния" светоглед? Психично болните или единиците здрави?
Ако всички хора са далтонисти, ще съществува ли червеното, зеленото? "Правилно" или грешно ще виждат, при положение че всички ще са с далтонизъм?
Убийството е квалифицирано за престъпление, защото мнозинството го определило за такова, а няма емпирично доказателство, че непременно е лошо нещо...същото е с отношението към животните и много др.

Затова има значение само, какво е признато от масата, истината, която не е призната, не е истина и не се е случила.

Още от Икономика и политика
Престъпна група за продажба на тютюн е ощетила държавата с 3 млн. лева