IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над две трети от българите подкрепят протестите срещу управлението

44% очакват преждевременен край на правителството

12:58 | 07.12.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мнозинство от 70% подкрепя протестите срещу управлението. Това показва сондаж на „Галъп интернешънъл“ в обобщение на протестите от последните седмици.

Протестният потенциал в страната е сериозен, остава видим и това прави вероятни нови обществени недоволства въпреки преминаването на текущата вълна на протести. Преобладава мнението, че протестите досега са били спонтанни. На този фон личи повишена критичност към управлението, поляризация и липсва ясна обществена увереност в пълен мандат на кабинета, посочва социологическата агенция. 

50 на сто от анкетираните заявяват, че биха участвали в протест срещу правителството, 8% твърдят, че вече са участвали или в момента участват. 41% не биха взели участие в протест, а 1% се затрудняват да отговорят.

Подкрепата за различните форми на протест срещу правителството е сериозна – мнозинство от 70% отговаря с „да“ на директен въпрос. 27% са на противоположното мнение, а останалите не могат да преценят.

Оказва се, че по-голямата част от запитаните възприемат мнението, че протестите са спонтанни – 69% споделят това становище. Като платени ги определят 19%, а като криминални - 4 на сто от анкетираните. Останалите не могат да преценят.

Повечето българи споделят средна към негативна оценка за управлението. 32% смятат, че правителството се справя „средно“ с управлението на страната. „Много добре“ се справя то според 4 на сто от анкетираните, че се справя „добре“ смятат 15%. Що се отнася до негативните оценки – 26% намират управлението за „лошо“, а 21% го определят като „много лошо“.

На този фон практически еднакви изглеждат дяловете на онези, които очакват предсрочно напускане на кабинета и онези, които очакват пълен мандат. 43% от анкетираните споделят мнението, че правителството ще остане на власт до края на мандата си през 2021 г., но 29% възприемат опцията до евроизборите, а 15% - до местните избори през 2019 г.

Така общо 44% очакват преждевременен край на правителството. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж, проведен 28-30 ноември сред 801 души в цялата страна. 1% от извадката е равен на около 55 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 11
neverland
преди 5 години
Или е лъжа резултата или в проучването са взели участие само умни и красиви 25-30.Има няма 200 човека да събират, в интернет по форумите всичко им се присмиват...и хоп 70 % подкрепа. Няма как да стане, няма да падне правителството от напора на 200 души и многомилионна подкрепа, която никъде не се вижда, дори не е и виртуална :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 18
Иван Митев
преди 5 години
Българите реално одобряват прилагането на грешен основен икономически подход за управление на Република България, който е същественият причинител за нарастване на страданията.В същото време, част от българите протестират срещу правителството, което изпълнява тяхната воля.Протестиращите пренебрегват истината, че с грешката за грешен основен икономически подход за държавно управление при всяко правителството страданията нарастват.Спасението от нарастващи страдания не зависи от състава на правителството, а от прекратяване на причината за нарастващите страдания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още