IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите за потреблението през 2014 година остават негативни

Проучване показва тенденция за свиване на покупките на храна, облекло и обувки, както и на разходите за всякакви развлечения

12:07 | 13.01.14 г.
Нагласите за потреблението през 2014 година остават негативни

Нагласите за потреблението през 2014 година остават негативни, в продължение на тенденциите, заформили се през 2013 година. Затвърждават се очакванията за намаляване на потреблението на храна, облекло и обувки.

Това показа проучване на агенцията за маркетингови консултации и изследвания Blue Point, провело се онлайн. Допитването е представително за активните интернет потребители у нас и е проведено сред 650 българи на възраст над 18 години. 

Над 41% анкетираните очакват спад на покупките на облекло и обувки. Повече от 50% са убедени, че свиването на разходите им ще засегне и развлеченията, посещението на заведения за хранене и почивките им и през тази година..

Мрачна за потреблението 2013 година

Почти половината от анкетираните споделят, че през 2013 година личните им доходи са намалели спрямо 2012 г. Едва 10% са декларирали, че доходите им са се увеличили през 2013 г., спрямо предходната година.

Общо 67,6% от потребителите споделят, че разходите им през годината са се увеличили. Това е накарало над половината от тях в различна степен да бъдат по-пестеливи, по-внимателни към избора на стоки и услуги, да се лишат от някои по-големи разходи и да преминат на по-евтини варианти.

Общо 64,4% от анкетираните отговарят категорично, че потреблението на облекла в домакинството им е намаляло през 2013 година, в сравнение с 2012 г. Едва 7,9% от запитаните са отговорили, че през 2013 година са увеличили покупките на дрехи. Почти сходен е резултатът при обувките - почти 60% от анкетираните са категорични, че през миналата година са намалили закупуването на обувки. Едва 7,6 са го увеличили, в сравнение с 2012 година.

През 2013 година най-голям е бил отливът от посещения на места за хранене навън. Над 77% от участниците в проучването са заявили, че през миналата година са намалили консумацията на храна в ресторанти. Само 3,6% от попитаните са увеличи посещенията си на заведения. Почти същите негативни за потреблението резултати са посочени и по отношение на ходенето на кино и театър, както и почивките и екскурзиите.

Повече от половината анкетирани са отбелязали, че през миналата година са съкратили от средствата си за обучение и преквалификация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още