IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: Трудно е да се каже дали бизнес средата се подобрява

Политическата несигурност кара хората да бъдат по-предпазливи, коментира икономистът от Института за пазарна икономика

12:44 | 18.12.13 г.
К. Стайков: Трудно е да се каже дали бизнес средата се подобрява

Трудно е да се каже дали бизнес средата се подобрява. Факт е обаче, че има един консервативен подход към правенето бизнес, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

По думите му има прекалено много въпросителни около управлението за следващата година, като например дали ще има предсрочни избори, дали правителството ще остане да управлява, дали ако бъде избран нов кабинет, ще води по-различна политика. Тези неизвестни са и причина инвеститорите да бъдат по-предпазливи, коментира Стайков.

Той подчерта, че във външноикономически план не е изненада, че се обръща голямо внимание на износа, предвид факта, че „около 60 и няколко процента от икономическата дейност е насочена в тази посока, а две трети от износа е насочен към ЕС“.



Проблем, според икономиста, е, че във вътрешен план се поставя акцент върху потреблението, вместо върху инвестициите.

„Ако погледнем каква е била структурата на икономическия растеж, през последните години от 2000 година досега той е воден от инвестициите. Именно те ще доведат до по-висок ръст. България няма натрупана капиталова база, няма достатъчно инвестиции. А без инвестиции и доходи, няма как да се повиши консумацията“, заяви още икономистът.

По думите му следващата година най-проблемните сектори ще са енергетика и здравеопазване.

„Има една тотално разнопосочна политика по отношение на договорени отношения, която се води. Например в енергетиката, това правителство погазва всички договорени отношения и започва да налага едни промени едностранно. Това се наблюдава и в други сектори“, заяви икономистът.

Той разкритикува и намеренията на държавата да се намесва в политиката на държавни компании, които преди това са доведени до фалит.

Вижте целия разговор от видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още