IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с по-добри показатели за дълг и дефицит спрямо средните нива в ЕС

Догодина ще заработи фискалният съвет към парламента, поясняват експерти от финансовото министерство

13:37 | 02.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България е с по-добри показатели за дълг и дефицит спрямо средните нива в ЕС

България е сред отличниците в ЕС по показателите държавен дълг и бюджетен дефицит. Това съобщи в лекцията си на семинар за журналисти Мария Маринова, експерт в отдел "Макроикономическо и фискално управление в ЕС" в Министерството на финансите, цитирана от БТА.

Съгласно правилата за прилагане на процедура за свръхдефицит ЕК вече гледа не само нивото на бюджетния дефицит, което не трябва да надвишава 3%, но и нивото на държавния дълг като процент от БВП - то не трябва да надвишава 60%, посочи експертът.

Именно заради високото ниво на държавен дълг Малта е в процедура за свърхдефицит, макар че бюджетният й дефицит не надвишава максимално допустимия, каза Маринова.

Санкциите, които ЕК предвижда при превишаването на двата показателя за държави-членки извън еврозоната, не са парична санкция, а спиране на средствата от Кохезионния фонд. Досега обаче такива стъпки не са предприети към никоя страна-членка.

Конвергентната програма на България, която разписва фискалните политики на страната ни в средносрочен план, трябва до 15 април да бъде представена на ЕК.

България през 2013 г. е с 2% бюджетен дефицит при средно за ЕС 3,1% и 3,5% за еврозоната. Държавният ни дълг е 19,4%, докато за ЕС е средно 89,7% от БВП, а за еврозоната 95,5% от БВП, посочиха експертите от МФ.

Предвижда се през следващата година държавният дълг да се увеличи с до 4 млрд. лв., но въпреки това нивото му ще остане под 25% от БВП, отбеляза Яни Иванов от дирекция "Икономическа и финансова политика" в МФ.

По отношение на бюджетния дефицит ЕК очаква той да бъде намаляван средно с 0,5% всяка година за период от 3 г. Това означава, че ако следващата година заложим по-малка стъпка на намаляване на бюджетния дефицит (той става от 2% - 1,8%), то през 2015 г. стъпката на намаляване ще трябва да е по-голяма, коментира Маринела Петрова, директор на дирекция "Икономическа и финансова политика".

Механизмът за наблюдение на макроикономичаските дисбаланси отчита за България прекрачване на праговете по два показателя - ниво на безработицата и нетна международна инвестиционна позиция, каза Антон Канев, експерт в МФ.

Максимално допустимото ниво за безработица според механизма за ранно предупреждение за икономически дисбаланси е 10%, докато в България безработицата е 11,3%.

Нетната международна инвестиционна позиция представлява общата задлъжнялост на българската икономика - бизнесът, държавата и населението - спрямо външния свят. За нашата страна този показател е - минус 79,7% от БВП при праг от минус 35% от БВП, посочи Канев.

Засега не се предвиждат никакви санкции за страната ни заради това, но ЕК ще наблюдава как се справяме по тези два показателя.

Експертите от МФ припомниха, че от началото на следващата година се очаква да заработи независим орган за контрол на фискалната ни политика – така нареченият фискален съвет към Народното събрание. Съветът ще има петима членове, избирани от Народното събрание за срок от шест години до два последователни мандата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Все още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още