IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Стефанов: Бюджет 2014 продължава политиката на икономии

За съживяването на икономиката трябват умерени инвестиции, коментира доцентът в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

11:01 | 01.12.13 г. 1
Димитър Стефанов: Бюджет 2014 продължава политиката на икономии

Бюджетът за следващата година има малки разлики спрямо водената от предходния финансов  министър Симеон Дянков политика на икономии, коментира в ефира на Bulgaria On Air Димитър Стефанов, доцент в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Предвижда се бюджетният дефицит от 1.8% да намалее до 1 %. Това означава икономии. Заложено е и относително

запазване на равнището на дълга. Има и малки разлики предимно в това, че ще да се дадат пари на едни хора, като се вземат от други“, коментира още Стефанов.

По думите му ниските нива на ръст- малко над 0%, и дефлационните процеси,  показателни за спада на цените на активите, дават основания за сравнение между България и Япония.

„Можем да говорим за т.нар. „японска болест“ у нас и за „изгубено десетилетие“. От 90 година насам в Япония не могат да излязат от това състояние на стагнация на икономиката с лек растеж на моменти“, посочи още Стефанов.
Според него икономиката ни може да бъде задвижена с умерено емитиране на дълг и привличане на инвестиции.

Интервюто може да видите от видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
benevolent2025
преди 10 години
как Административните разходи наратват 3 пъти за 10 години (втората графика http://***.capital.bg/biznes/finansi/2013/11/27/2191912_budeshteto_prez_ochite_na_bankerite/ ), не трябва ли банките да стават по-ефективни в криза? Вижда се ясно къде се крият приходите от картелните лихви - това са около 1 млрд на година измислени разходи.Излезте всички на протест пред БНБ на банкерския празник. Картелът от банки намали 2 пъти лихвите при сериозните протести, за да ги потуши. Намерете групите в ФБ за да се организирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още