Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Най-трудният летен сезон приключва с 80% спад на туристите

Около 30% от заетите в сектора са загубили работата си, отчете Полина Карастоянова

Най-трудният летен сезон приключва с 80% спад на туристите

Снимка: Pixabay

Туристическият сектор в България изпраща най-трудния летен сезон със спад на туристите близо 80%. Така обобщи резултатите за сектора изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

„Отиващият си летен сезон беше най-трудният, но и абсолютно необичаен за българската, европейската и международната икономика. По отношение на българския пазар бяха направени много усилия от страна на сектора и на правителството”, посочи тя пред Нова телевизия.

Увеличеният брой туристи по Южното Черноморие тази година експертът обясни като умалена картина на голямата. По думите й вътрешният пазар няма потенциал да генерира ръст на приходите, той идва от международния туризъм.

„Чужденците, които посещават България, по данни от 2018 и 2019 г., са над 9 милиона. Очевидно българският пазар не е готов да произведе такава цифра. 2 милиона би бил абсолютният максимум, ако всички български граждани имат възможността да почиват в страната”, каза още тя. 

Още по темата

Прогнозите показват загуба на туристи от летния туристически сезон в рамките на близо 80%. „Това са данни, верни не само за България, но и за конкурентни наши дестинации”, посочи Карастоянова.

Във връзка с анонса за рестарт на сектора тя обясни, че се работи успоредно по два плана.

„Единият екшън план е как да се справим с предстоящия зимен сезон и с летния през 2021 г. Коментира се и проблемът от възможни фалити и невъзможността да се обслужват кредити. Така може да се окаже в един момент, че банковият сектор е собственик в туризма. Това е една много лоша перспектива”, отбеляза тя.

Полина Карастоянова е категорична, че след COVID-19 българският туристически сектор не би могъл да продължи да съществува по познатия начин досега. „Държавата следва да влезе като инвеститор. Да се заложат генерални планове за развитие на инфраструктурата до туристическите обекти, като помощ за тяхната социализация”, уточни тя.

По думите й голяма част от работните места в сектора са били запазени. „Това беше възможно със социално-икономическите мерки. Близо 25-30% от заетите обаче загубиха работата си в туристическия сектор поради невъзможността той да функционира”, заключи Карастоянова. 

Хотелите, които успяха да отворят и посрещат туристи това лято, ще затворят до края на септември, прогнозира Карастоянова.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
michaelis23 до: nobel
преди 3 седмици
може и по-лошо като например 100% .... :)) и без тва наще прекаляваха, тъй че не е лошо чат пат да има такива "грипни епидемии" та да ги свалят малко на земята, да се понаучат малко как треа се бориш за клиенти с обслужване и всичките му салтанати ....
0
 
3
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Това е истинската картинка - 80% спад на туристите

Още от Икономика и политика
Ангелов: Изпитваме сериозен недостиг на лекари на първа линия срещу COVID