Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НАП отчита повишена събираемост на дългове след телефонно напомняне

През 2017 г. в хазната са влезли 864 млн. лв. повече задължения от предходната година

НАП отчита повишена събираемост на дългове след телефонно напомняне

Снимка: Pixabay

Към 31 август 95% от декларираните задължения са погасени в рамките на текущата година, а събраните просрочени дългове през тази година са с 864 млн. лв. повече от 2016 г. Това заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова по време на Международния конгрес на Федерацията на националните колекторски асоциации (FENCA), съобщават от приходната агенция.

По думите на Димитрова прилаган нов подход на НАП при събирането на публичните дългове е увеличил събираемостта на просрочените задължения към хазната.

Новият подход на приходната администрация се фокусира върху стимулирането на доброволното изпълнение на задълженията чрез изпращане на електронни съобщения, контакт по телефона, срещи с клиенти и водене на преговори „лице в лице“.

Данните на НАП сочат, че близо 60% от клиентите на администрацията погасяват изцяло или частично дълга си, след като получат електронно съобщение от приходната администрация. Същото правят и 45% от тези, с които са проведени преговори по телефона.

Опитът на приходната агенция показва, че след контакт чрез имейл или телефон за конкретно задължение, задължените лица погасяват не само него, но и други свои данъчни и осигурителни дългове. По този начин в бюджета от началото на годината до 31 август са внесени 230 млн. лв.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ангелкова: Боровец отчита 32% ръст на туристите в местата за настаняване през зимата