Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НАП раздаде над 38 млн. лв. за подкрепа с оборотен капитал

От мярката са се възползвали основно ресторанти и заведения, а при близо 60% от кандидатите има неточности в документацията

НАП раздаде над 38 млн. лв. за подкрепа с оборотен капитал

Снимка: БГНЕС

До момента 3400 търговци са получили плащания в размер на 38,1 млн. лв. по програмата за подкрепа с оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите (НАП).

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20% или 10% от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят данъчните.

До момента повечето от получилите подкрепа бизнеси са ресторанти и заведения. Значителна част от кандидатите (близо 60%) обаче са допуснали неточности в проектните си предложения. Най-честите отклонения са в срока, за който се иска подкрепа, както и в посочения от компаниите оборот за предходната година, сочат данните на НАП.

Има и кандидати, чиито обекти никога не са били затваряни със заповеди на здравния министър, както и такива, които декларират обороти за 2 месеца, които са по-големи от целия им годишен оборот за предходни периоди, уточняват още от приходната агениця. Приблизително 50% от заявленията за подкрепа в размер на 10% от оборота на затворени обекти в молове или търговски центрове се оказва, че се отнасят за обекти, които всъщност не са на територията на молове или търговски центрове, което е задължително изискване за подпомагането. 

Още по темата

През тази седмица ръководството на НАП е увеличило тройно броя експерти на приходната агенция, работещи по програмата, за да се ускори допълнително комуникацията с кандидатите. В тази комуникация се изясняват неточностите и кандидатите коригират подадени данни. Друга промяна, която ускорява отпускането на помощта, е скъсяването на 7-дневния срок след отговор от кандидата до 1 ден, допълват от НАП.  

Общият размер на поисканата подкрепа е 115 млн. лв., стана ясно след изтичането на крайния срок за подаване на документи. Програмата за подкрепа чрез оборотен капитал е с бюджет от общо 156 млн. лева, от които малко над 132 млн. лева са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите средства са национално съфинансиране.

По нея се покриват текущи разходи, сред които и за заплати. Парите не могат да бъдат използвани за покупката на стоки за директна продажба. Пари по схемата няма да получат и предприятия, които произвеждат, обработват и продават тютюн и тютюневи изделия. Максималният размер на подкрепата е до 150 хил. лева.

Помощ по тази схема ще получат микропредприятия с персонал до 10 души и оборот или стойност на активите до 3,9 млн. лева, малки предприятия (до 50 души и до 19,5 млн. лева оборот) и средни предприятия (до 250 души и оборот до 97,5 млн. лева или стойност на активите до 84 млн. лева).

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 март