IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финално: 8100 фирми поискаха подкрепа с оборотен капитал

Общият размер на поисканата помощ е 115 млн. лв., съобщиха от НАП

10:58 | 22.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 8100 търговци са поискали подкрепа с оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ведомството. Крайният срок за кандидатстване изтече вчера.

Общият размер на поисканата подкрепа е 115 млн. лв. Любопитно е, че до 20 януари броят на заявилите желание за подкрепа фирми бе малко над 6 хил., което означава че за един ден са били входирани над 2 хил. искания за финансова помощ. 

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20 % или 10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.

Отпускането на безвъзмездната финансова помощ става в срок до 7 дни от одобрението на проектното предложение. Изплащането на сумите ще започне през идната седмица, като от приходната агенция очакват да платят по сметките на дружествата над 30 млн. лв. до 28 януари.

Одобрените кандидати ще бъдат оповестени в сайта на НАП до края на деня днес, 22 януари, а точният размер на безвъзмездната помощ ще бъде зареден автоматично в системата ИСУН, където данните могат да бъдат видени от всеки кандидат. 

От НАП обявиха още, че се очаква следващата седмица да бъдат разплатени над 30 млн. лв.

Припомняме, че става дума за програмата за подкрепа чрез оборотен капитал с бюджет от общо 156 млн. лева, от които малко над 132 млн. лева са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите средства са национално съфинансиране.

По нея ще могат да бъдат покривани текущи разходи, сред които и за заплати, обясниха от приходната агенция. Парите не могат да бъдат използвани за покупката на стоки за директна продажба. Пари по схемата няма да получат и предприятия, които произвеждат, обработват и продават тютюн и тютюневи изделия. Максималният размер на подкрепата е до 150 хил. лева.

Помощ по тази схема ще могат да получат микропредприятия с персонал до 10 души и оборот или стойност на активите до 3,9 млн. лева, малки предприятия (до 50 души и до 19,5 млн. лева оборот) и средни предприятия (до 250 души и оборот до 97,5 млн. лева или стойност на активите до 84 млн. лева).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още