Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Някои от пазарите за живи животни нямат сключен договор с ветеринарен лекар

При извършените през 2018 г. проверки инспекторите на БАБХ съставиха 70 акта и издадоха шест предписания

Някои от пазарите за живи животни нямат сключен договор с ветеринарен лекар

Снимка: Архив Ройтерс

Контролните органи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили над 358 проверки на пазари за живи животни през миналата година. Надзорът върху пазарите е засилен с цел спазване правилата за здравеопазване и хуманно отношение към животните, съобщи пресцентърът на ведомството.

Още по темата

Инспекторите са съставили 70 акта за установяване на административно нарушение, а шест са издадените предписания. Констатираните 76 нарушения засягат неспазването на разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност и наредба от 2003 г. Те са свързани основно с продажба на животни на нерегламентирани места, търговия с животни без здравни документи и документи за транспорт, превоз на животни в нелицензирани транспортни средства. При някои от пазарите е установено, че нямат сключен договор с ветеринарен лекар за ветеринарномедицинско обслужване.

Част от проверките са извършени съвместно с органите на МВР и местната власт, при които има възбранени животни и санкционирани собственици. В няколко от случаите е сезирана Националната агенция по приходите.

От БАБХ напомнят, че ще продължат да осъществява строг контрол на местата за търговия на животни във връзка със спазването на българското законодателство и ненарушаването на правилата за здравеопазване и хуманно отношение към животните. Инспекторите са категорични, че нерегламентираното движение и търговия с живи животни крие огромен риск от разпространение на заболявания по животните, включително и при човека.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Десислава Танева: Общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона